Maandag 7 oktober vond de uitreiking plaats van de Michelinsterren 2024, tijdens horecavakbeurs BBB Maastricht. Restaurant De Librije behield haar drie sterren én haar Groene Michelinster, Inter Scaldes ontving twee sterren en tien restaurants kregen een eerste Michelinster, waaronder restaurant Sabero van SVH Meesterkok Nico Boreas. Acht zaken werden bekroond met een Groene Michelinster. Ook behielden veel restaurants hun Michelinster(ren), waaronder veel zaken van SVH Meesters of waar SVH Meesters werkzaam zijn.
Librije op 1
Restaurant De Librije staat nog altijd aan de top met haar drie sterren en haar Groene Michelinster. Eigenaren SVH Meesterkok Jonnie Boer en SVH Wijnmeester en SVH Meestergastvrouw Thérèse Boer behaalden hun derde ster in 2004 en weten hun drie sterren nu al ruim 20 jaar te behouden. Jonnie en Thérèse bezitten hun Meestertitels al sinds de jaren negentig. Chef Nelson Tanate slaagde eind vorige maand voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Maître Gert Wiltvank slaagde in december vorig jaar voor zijn Meesterproef SVH Meestergastheer. De Librije is hiermee niet alleen het enige restaurant in Nederland dat bekroond is met drie Michelinsterren, maar ook het enige restaurant met 4 SVH Meesters die in totaal 5 Meestertitels bezitten.
19 restaurants met twee sterren
Met restaurant Inter Scaldes dat dit jaar twee sterren kreeg telt Nederland negentien tweesterrenrestaurants, waarvan 10 met een SVH Meester:
• Brut172, SVH Meesterkok Hans van Wolde
• Ciel Bleu, SVH Wijnmeester Noël Vanwittenbergh
• De Groene Lantaarn, SVH Meesterkok Jarno Eggen en SVH Meestergastvrouw Cindy Borger
• De Lindehof, SVH Meesterkok Soenil Bahadoer
• De Lindenhof, SVH Meesterkok Martin Kruithof
• De Treeswijkhoeve, SVH Meesterkoks Dick Middelweerd en Franke Osinga
• FG Restaurant, SVH Meesterkok François Geurds
• Parkheuvel, SVH Meesterkok Erik van Loo
• Spectrum, SVH Meesterkok Sidney Schutte
• ’t Nonnetje, SVH Meesterkok Michel van der Kroft en SVH Wijnmeester Edger Groeneveld
Opnieuw een ster voor Sabero
In 2001 begon SVH Meesterkok Nico Boreas samen met zijn vrouw Sonja restaurant Boreas in Heeze. Binnen een paar jaar was er de eerste Michelinster, enkele jaren later de tweede. Een jaar later sloot restaurant Boreas, maar openden Nico en Sonja restaurant Sabero in Roermond, dat ook twee Michelinsterren zou krijgen. Toen het huurcontract afliep, keerden ze terug naar Brabant en openden huiskamerrestaurant Sabero in Leende. Tijdens de Michelin-uitreiking van dit jaar werd ook dit restaurant bekroond met een ster. Ook mocht Sonja de service award in ontvangst nemen.
SVH Meesters behouden hun sterren
Naast deze nieuwkomers behielden ook veel andere restaurants hun Michelinster(ren). Aan veel van deze zaken zijn SVH Meesters verbonden, zoals Meesterkoks, Wijnmeesters, Meestergastheren en Meestergastvrouwen. De SVH Meestertitel is de hoogste graad van vakbekwaamheid die je in de Nederlandse horeca kan behalen. Wij zijn enorm trots op alle SVH Meesters en hun teams die nog altijd op het hoogste niveau actief zijn en hiervoor bekroond blijven met hun Michelinster(ren). Onderstaande restaurants met SVH Meesters behielden hun ster:
• Bij Jef, SVH Meesterkok Jef Schuur en SVH Meestergastvrouw Nadine Mögling
• Bolenius, SVH Meesterkok Luc Kusters
• Bougainville, SVH Wijnmeester Ronald Opten
• Central Park, SVH Meestergastheer Joey de Kruijf
• Da Vinci, SVH Meesterkok Margo Reuten en SVH Meestergastheer Petro Kools
• De Bloemenbeek, SVH Meesterkok Michel van Riswijk
• De Gieser Wildeman, SVH Meesterkok René Tichelaar en SVH Wijnmeester Danny Dwarswaard
• De Heeren van Harinxma, SVH Meesterkok Marc van Gulick
• De Kromme Dissel, SVH Wijnmeester Ronnie Brouwer
• De Moerbei, SVH Meestergastvrouw Anjo de Bont
• De Nederlanden, SVH Meesterkok Wilco Berends
• De Swarte Ruijter, SVH Meesterkok Erik de Mönnink en SVH Meestergastvrouw Esther de Mönnink
• Latour, SVH Meestergastheer Stan Kerckhoffs
• Lokaal, SVH Wijnmeester Robin Overdreef
• Marrees, SVH Meesterkok Jan Marrees
• Noble Kitchen, SVH Meesterkok Edwin Vinke
• Pieters Restaurant, SVH Meesterkok Pieter de Ronde
• Restaurant Wolfslaar, SVH Meesterkok Maarten Camps
• RIJKS, SVH Meesterkok Joris Bijdendijk
• Ron Gastrobar, SVH Meesterkok Ron Blaauw
• Sabero (nieuw), SVH Meesterkok Nico Boreas
• ’t Lansink, SVH Meesterkok Lars van Galen
• Tout à Fait, SVH Meesterkok Bart Ausems
• Vista, SVH Meesterkok Henrie van der Heijden
• Wils, SVH Meesterkok Joris Bijdendijk
Beeld: Charlotte Verhagen / DCI Media