Zondag 16 februari 2025 is Sander Spruijt officieel geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Een titel die niet alleen staat voor vakmanschap, maar ook voor toewijding, passie en leiderschap. Het zijn die eigenschappen waarmee Sander tijdens de inauguratie werd omschreven door zijn team: “In de keuken ben je meer dan een chef. Je bent een mentor en inspirator.”
Passie, ambitie en talent
De inauguratie vond plaats bij Restaurant De Burgemeester* in Linschoten, waar Sander mede-eigenaar en chef-kok is. In het bijzijn van familie, vrienden, leveranciers, vakgenoten en vaste gasten werd Sander toegesproken door onder meer SVH Meesterkok Jarno Eggen en secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland.
Ook voormalig eigenaar van De Burgemeester, SVH Meestergastheer Bernard Tesink, sprak Sander uitgebreid toe. “Ik ben apetrots Sander. Op jou en wat je hebt bereikt, maar ook dat je juist mij hebt gevraagd als inaugurator. We hebben best een geschiedenis samen als het gaat om onze samenwerking en wat je hebt bereikt. De Burgemeester is eigenlijk een rode draad geweest in je carrière tot nu toe. Je hebt daarbij altijd passie, ambitie en talent gehad. Ook ambitie om de Meestertitel te behalen, en dat deed je. Gefeliciteerd met deze mijlpaal!”
Als inaugurator was het hierna aan Bernard de taak om aan Sander het SVH Meesterlint overhandigen. Hiermee was het officiële moment daar en werd Sander onder luid applaus gehuldigd als 153e SVH Meesterkok van Nederland.
De Burgemeester als rode draad
Op de boerderij van zijn grootouders kreeg Sander Spruijt mee hoe gewassen geteeld worden en waar producten vandaan komen. Hij koos later voor de bbl-koksopleiding met De Burgemeester in Linschoten als eerste leerbedrijf. Daarna volgde Kasteel Heemstede van SVH Meesterkok André van Doorn. Eenmaal zelfstandig werkend kok, keerde Sander terug naar De Burgemeester en klom hij op tot souschef.
In 2010 kreeg De Burgemeester een Michelinster. Opeens was Sander souschef van een sterrenzaak. Hij vond zich daarvoor eigenlijk te jong, want hij wilde nog zo veel leren. Daarom werd hij zelfstandig werkend kok bij De Nederlanden van SVH Meesterkok Wilco Berends. Op vrije dagen liep hij mee bij toonaangevende zaken. Sander ging ook aan de slag bij Ciel Bleu, waar hij omringd werd door SVH Meesters als Onno Kokmeijer, Pasquinel Kolk en Noël Vanwittenbergh. Hier ontmoette hij Anne, de vrouw met wie hij trouwde en eigenaar van de Burgemeester zou worden. In 2013 vroeg eigenaar en SVH Meestergastheer Bernard Tesink aan Sander om chef te worden van De Burgemeester. Anne werd er niet veel later gastvrouw. Drie jaar later waren ze de eigenaars.
Meesterproef
Eind 2024 ging Sander op voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Hij voerde de lunch, zijn meesterlijk menu en de vaktechnische opdrachten met veel liefde en vakmanschap uit. De commissie was lovend: “We zien een grote Meester, ook voor de toekomst. We hebben er alle vertrouwen in dat hij het vak Meesterlijk blijft overdragen aan de toekomstige generatie chefs.”
Trots team
Tijdens de inauguratie werd Sander niet alleen toegesproken door SVH Meesters, maar ook Kiki Bult, maître bij de Burgemeester, sprak namens haar collega’s de waardering voor hun chef uit. Sander wordt niet alleen gezien als chef, maar ook als mentor en inspirator, omdat hij anderen weet te motiveren om het beste uit zichzelf te halen. “Ik kan mezelf zijn, groeien en ontwikkelen,” was dan ook een van de uitspraken die Kiki benoemde.
Bekroning op carrière
Voor de nieuwe SVH Meesterkok was het een bijzondere dag en een mooie bekroning op zijn liefde voor de gastronomie: “Als SVH Meesterkok wil ik de jonge generatie bewust maken van de producten waar we mee werken, dat we die moeten respecteren en omarmen. Als we de herkomst weten en er kennis over hebben, dan kunnen we onze ambacht en creativiteit aan het werk zetten.”