Maandag 10 februari 2025 zijn de Gault&Millau Awards uitgereikt in Tivoli Vredenburg. Verschillende culinaire grootheden vielen in de prijzen, waaronder een groot aantal SVH Meesters. SVH Meesterkok Joris Bijendijk werd gekroond tot Chef van het Jaar. De award voor Ambachtsman van het Jaar ging naar SVH Meesterkok Erik van Loo. SVH Meesters Jonnie en Thérèse Boer mochten de Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen. Ook SVH Wijnmeester Ronald Opten en SVH Meesterkok Edwin Kats vielen in de prijzen met onderscheidingen voor Bougainville* (Wijnkaart van het Jaar) en Noble Kitchen* (Terras van het Jaar).
Joris Bijdendijk: Chef van het Jaar
Een leider, mentor, motivator en inspirator. Zo omschrijft Gault&Millau SVH Meesterkok Joris Bijdendijk, chef van sterrenrestaurants RIJKS ®* en Wils*, en van Wils Bakery Café. En sinds maandag Chef van het Jaar. De liefde voor lekker eten en mooie producten kreeg Joris van huis uit mee. Daarom besloot hij topchef te willen worden en stippelde al vroeg zijn weg hiernaartoe uit. Hij kocht een schoolboek en benaderde topchefs. In 2017 behaalde Joris zijn SVH Meestertitel, waarmee hij zichzelf beloofde om een schakel te zijn tussen oudere en jongere koks. De bekroning tot Chef van het Jaar is welverdiend. Zijn impact reikt inmiddels ver buiten de keukens waarin hij werkt.
Erik van Loo: Ambachtsman van het Jaar
SVH Meesterkok Erik van Loo, chef van het tweesterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam, werd bekroond tot Ambachtsman van het Jaar. Erik begon zijn carrière bij tweesterrenrestaurant Gala in Aken, dat toen in de top 5 van beste restaurants van Duitsland stond. “Daar is het fundament gelegd van wat ik kan en wie ik nu ben.” Na ervaringen bij andere vooraanstaande zaken zoals Juliana in Valkenburg en De Zwetheul in Schipluiden/Zweth – waar Erik in 1997 slaagde voor zijn Meesterproef – nam hij in 2006 restaurant Parkheuvel over van SVH Meesterkok Cees Helder. Inmiddels is Parkheuvel een familiezaak die Erik samen met zijn vrouw Anja, zoon Juliën en schoondochter Anouk runt.
Eerbetoon aan Jonnie en Thérèse Boer
Een bijzonder moment was de uitreiking van de Lifetime Achievement Award aan Jonnie en Thérèse Boer van de Librije*** in Zwolle. Samen in het bezit van drie Meestertitels: Jonnie is SVH Meesterkok en Thérèse is zowel SVH Wijnmeester en SVH Meestergastvrouw. Met De Librije hebben Jonnie en Thérèse in de afgelopen dertig jaar een buitengewone bijdrage geleverd aan culinair Nederland. Gault&Millau: “Zij verdienen dit met hun uitzonderlijke staat van dienst en met het beste restaurant uit de geschiedenis van de Nederlandse gastronomie.”
Wijnkaart van het Jaar en Terras van het Jaar
Restaurant Bougainville* in Amsterdam werd bekroond met de award voor Wijnkaart van het Jaar. Sinds april 2023 is SVH Wijnmeester Ronald Opten hier werkzaam als maître-sommelier. Noble Kitchen* in Cromvoirt van SVH Meesterkok Edwin Kats, mocht de award voor Terras van het Jaar in ontvangst nemen.
Nieuwkomer en stijgers
Dit jaar staan er maar liefst 865 restaurants op de lijst. Nieuw op de lijst is Franky’s Grill van SVH Meesterkok François Geurds. Daarnaast stegen er andere zaken van SVH Meesterkoks in punten, waaronder restaurant Wils van Joris Bijdendijk en de Heeren van Harinxma van Marc van Gulick. Ook behielden vele andere restaurants van SVH Meesters hun punten, die hier op de website staan vermeld op het profiel van elke SVH Meester. Met deze onderscheidingen blijft de erkenning voor de Nederlandse topgastronomie groeien. SVH Meesters onderstrepen hierbij het belang van vakmanschap en expertise in de branche.