Richard Ekkebus heeft met restaurant Amber in Hong Kong zijn langverwachte derde Michelinster behaald. Tijdens de presentatie van de Michelingids voor Hong Kong en Macau op donderdag 13 maart werd de prestigieuze onderscheiding uitgereikt. Zestien jaar mocht Richard met restaurant Amber al twee sterren voeren en werd hij tussentijds ook bekroond met een Groene Michelinster. Dit maakt de derde ster een bijzondere mijlpaal in de carrière van de Nederlandse SVH Meesterkok.
Bekroning op levenswerk
Al sinds 2005 is Richard verbonden aan The Landmark Mandarin Oriental in Hong Kong, het hotel waarin restaurant Amber is gevestigd. In 2008 debuteerde het restaurant met twee Michelinsterren in de gids en werd sindsdien getipt voor drie sterren. Na zestien jaar is het moment nu daar en heeft Richard met Amber de hoogste onderscheiding gekregen. Michelin prees het restaurant donderdag niet alleen om de uitzonderlijke gastronomie, maar ook om de focus op duurzaamheid en zuivelvrij koken. Elk ingrediënt speelt volgens de inspecteurs een zorgvuldig doordachte rol in de gerechten. Richard sprak tijdens de ceremonie over ‘de ultieme bekroning op zijn levenswerk’ en benadrukte dat de erkenning het resultaat is van het harde werk en de toewijding van zijn gehele team.
Internationale carrière
De van oorsprong Zeeuwse Richard won als 19-jarige de ‘Zilveren Koksmuts’ en kreeg toen veel aanbiedingen van hotels en restaurants. Hij ging aan de slag bij Château Neercanne in Maastricht en daarna hotel-restaurant Corona in Den Haag, dat toen twee sterren bezat. In Den Haag was SVH Meesterkok Robert Kranenborg zijn chef en boegbeeld. Na drie jaar wilde Richard verder kijken dan Nederland en vertrok op advies van Robert eerst naar Frankrijk om daar ervaring op te doen bij sterrenzaken. Dat werden allemaal driesterrenzaken: zijn eerste stop was L’Arpège in Parijs, waar hij pastry chef werd. Hierna vertrok Richard naar Guy Savoy in Parijs om aan de slag te gaan als chef de partie. De laatste stop was Pierre Gagnaire in St. Étienne. Later kwam Richard via de Verenigde Staten en Mauritius in Hong Kong terecht, bij restaurant Amber in The Landmark Mandarin Oriental.
SVH Meestertitel
Ondanks zijn internationale carrière vond Richard het belangrijk om ook in Nederland erkenning te krijgen. In 2013 legde hij met succes de SVH Meesterproef af, op een bijzondere manier. “Ik legde de proef deels in de lucht af, tijdens een KLM-vlucht van Amsterdam naar Hongkong,” vertelt Richard. “Ik kookte drie gangen in de pantry van een Boeing 747. In de businessclass zat de commissie die alles beoordeelde. Hoewel ik veel had voorbereid in Amsterdam, was dat toch heel spannend. Hoog in de lucht smaakt het ook nog eens anders. Met een jetlag kookte ik daarna met mijn team in sterrenrestaurant Amber voor de laatste etappe van de Meesterproef.”
Richard slaagde voor de Meesterproef en behaalde zijn titel SVH Meesterkok, iets waar hij heel trots op is: “Ook al kennen ze de SVH Meestertitel in Hongkong niet, ik ben er enorm trots op. Het diploma hangt boven mijn bureau.”
Culinaire topstatus
Met zijn derde Michelinster voegt Richard zich bij een select gezelschap van Nederlandse chefs die deze culinaire topstatus hebben bereikt. Daartoe behoren Sergio Herman en SVH Meesterkoks Cees Helder, Jonnie Boer, Jannis Brevet en Jacob Jan Boerma. Deze prestatie bevestigt niet alleen zijn wereldwijde invloed van Richard als chef, maar ook zijn blijvende verbondenheid met Nederlands vakmanschap op het allerhoogste niveau.