Richard Ekkebus
Actief in de horeca
Biografie
3e plek ‘Asia’s 50 Best Restaurants 2017’
Als iemand kan doorgaan voor culinair ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden, dan is het SVH Meesterkok Richard Ekkebus wel. Hij begon zijn loopbaan gewoon in Nederland. Zijn curriculum vitae begint met namen als Het Beursgebouw in Vlissingen en De Gespleten Arent in Middelburg – het is dan midden jaren tachtig. In 1986 komt Ekkebus als chef de partie naar Château Neercanne in Maastricht, dan in het bezit van één ster. In 1989 vertrekt hij als chef saucier naar Corona in Den Haag, dat twee sterren telt. Drie jaar later gaat Richard Ekkebus voor het eerst de grens over. Hij is achtereenvolgens pastry chef in L’Arpège in Parijs, chef de partie bij Guy Savoy in Parijs en chef de partie bij Pierre Gagnaire in St. Étienne, alledrie in het bezit van drie sterren.
Het is intussen 1995 als Richard Ekkebus niet alleen Nederland, maar ook Europa achter zich laat. Op Mauritius wordt hij executive chef van het vijfsterrenhotel Royal Palm, dat met drie restaurants volgens The Sunday Times het op een na beste hotel van de wereld is (1999). In 2003 verhuist hij naar Barbados om als executive chef leiding te geven aan de keuken van de vier restaurants van Sandy Lane, het hotel en resort waar de wereldberoemde golfspeler Tiger Woods in 2004 zijn bruiloft vierde. Opnieuw beweegt Ekkebus zich naar de andere kant van de wereld om in 2005 executive chef te worden in The Landmark / Mandarin Oriental in Hong Kong. Daar wordt hij drie jaar later director of Culinary Operations and Food and Beverage. Het restaurant Amber by Richard Ekkebus heeft sinds 2009 twee Michelinsterren en HK Tatler roept Ekkebus in 2012 uit tot Chef van het Jaar, net als eerder Time Out. De enige titel die hij nog ontbeert, voegt Richard Ekkebus in juni 2013 aan het imposante rijtje onderscheidingen en eretekens toe. Hij legt de Meesterproef in twee etappes af: ’thuis’ in Hong Kong én eerder al tijdens een vlucht van Nederland naar Hong Kong in de businessclass van KLM. Op zo’n hoogte kookte nog nooit een SVH Meesterkok.
"Op zo’n hoogte kookte nooit eerder een SVH Meesterkok"
"Op zo’n hoogte kookte nooit eerder een SVH Meesterkok"

Behaalde titels
SVH Meesterkok
(2013)
Bedrijf
Hongkong
Central
-
Hong Kong
Vermeldingen
Michelinster(ren)
2 Michelinsterren