Sidney Schutte
Actief in de horeca
Biografie
“Ik wilde de wereld laten zien dat ik kan koken door de SVH Meesterkok titel te behalen voor m’n 30e.” Dat was de drive van de jonge Sidney Schutte om de Meestertitel te halen. Meer dan vijftien jaar later kijkt hij er anders tegenaan. Nu is de drijfveer van zijn Meestertitel om het vak door te geven aan volgende generaties. Dat doet hij onder meer op de Cas Spijkers Academie en Sterklas. Zonder jonge koks te pushen wil hij ze motiveren door een voorbeeld te zijn om ook de titel te halen.
Brede kijk op het vak
Sidney was 22 jaar oud toen hij bij de Librije begon. Na tien leerzame jaren met SVH Meesterkok Jonnie Boer en een wereldreis naar Zuid-Afrika, Hong Kong, Australië en Amerika lonkte een nieuw avontuur. Hij werd de rechterhand van SVH Meesterkok Richard Ekkebus in China. Na vier jaar kwam Sidney terug en kookte restaurant Spectrum van hotel Waldorf Astoria in Amsterdam naar twee Michelinsterren. “Het is me pas later opgevallen dat ik onder veel chefs gewerkt hebt die autodidact zijn. Die kookten op gevoel. Maar ik had ook chefs die volgens de klassieke Franse keuken kookten. Door die combinatie heb ik een heel brede kijk op het vak gekregen.”
Zet iets fantastisch neer
Als Sidney nu aan het begin van zijn carrière zou staan, zou hij langer in het buitenland zijn gebleven. “Tegen de jonge jongens nu zeg ik, ga ervaring opdoen in topzaken ver weg. Azië, Afrika, noem het maar op. Kom voorlopig niet terug. En als je dan terugkomt met al die kennis, zet iets fantastisch neer. Ga geen anderen achterna, maar creëer je eigen identiteit. Wees altijd jezelf.”
“Ga ervaring opdoen in topzaken ver weg in het buitenland”
“Ga ervaring opdoen in topzaken ver weg in het buitenland”
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(2006)
Bedrijf
Amsterdam
Noord-Holland
Nederland
Cabo San Lucas
San José del Cabo
Mexico
Kuala Lumpur
Jalan Sultan Ismail
Malaysia
Vermeldingen
Michelinster(ren)
2 Michelinsterren (Restaurant Spectrum)Michelinster(ren)
1 Michelinster (Cocina de Autor Los Sabos)Michelinster(ren)
1 Michelinster (Molina)Gault & Millau
18,5 punten (Restaurant Spectrum)Lekker 500
#5 (Restaurant Spectrum)