Sander Spruijt
Actief in de horeca
Biografie
Op de boerderij van zijn grootouders kreeg Sander Spruijt mee hoe gewassen geteeld worden en waar producten vandaan komen. “Als je dit niet weet, kun je in mijn optiek er ook niks lekkers mee maken,” vindt hij nu als SVH Meesterkok. Hij koos voor de de bbl-koksopleiding met De Burgemeester in Linschoten als eerste leerbedrijf. Daarna volgde Kasteel Heemstede van SVH Meesterkok André van Doorn. Eenmaal zelfstandig werkend kok, keerde Sander terug naar De Burgemeester en klom hij op tot souschef. In 2010 kreeg deze zaak een ster.
Nog veel te leren
Opeens was Sander souschef van een sterrenzaak. Hij vond zich daarvoor eigenlijk te jong, want hij wilde nog zo veel leren. Daarom werd hij zelfstandig werkend kok bij De Nederlanden van SVH Meesterkok Wilco Berends. Op vrije dagen liep hij mee bij toonaangevende zaken, leergierig als hij was. Sander kookte vervolgens bij Ciel Bleu waar hij omringd werd door SVH Meesters als Onno Kokmeijer, Pasquinel Kolk en Noël Vanwittenbergh. Hier ontmoette hij ook zijn latere vrouw Anne.
In 2013 vroeg eigenaar en SVH Meestergastheer Bernard Tesink aan Sander chef te worden van De Burgemeester. Anne werd er niet veel later gastvrouw. Drie jaar later waren ze de eigenaars.
Om de tuin leiden
Eind 2024 legde Sander de SVH Meesterproef af. Zijn Meestertitel draagt hij uit door jonge koks meer (basis)kennis bij te brengen. “Ik wil ze bewust maken van de achtergrond van producten. Waar ze vandaan komen en hoe ze groeien, zwemmen en leven. Verder wil ik jonge koks meegeven beter te proeven. Ik geef workshops en dan leid ik ze om de tuin. Ze proeven te veel met hun ogen dan dat ze kennis gebruiken.”
“Ik wil jonge koks meegeven beter te proeven”
“Ik wil jonge koks meegeven beter te proeven”

Behaalde titels
SVH Meesterkok
(2025)
Vermeldingen
Michelinster(ren)
1 MichelinsterGault & Millau
16 punten