Jos Ernst werd al jong aangetrokken door “de fascinerende mystiek van de horeca”. Nadat hij alle vaardigheden voor een goed gastheer onder de knie had, qua zowel technieken als de interactie met de gast, wilde hij zich gaan specialiseren op wijngebied. Hij behaalde achtereenvolgens het SVH Wijncertificaat, de onderscheiding Vinoloog van de Wijnacademie, het slijtersvakdiploma en de onderscheiding Liquorist van de Wijnacademie. In 1995 ging hij op voor de titel SVH Wijnmeester, waarbij hij werd geëxamineerd door SVH Meesterkok Cas Spijkers. Samen met onder meer Rudolph van Veen, Thérèse Boer en Ton Wortelboer werd hij geïnaugureerd in Hotel Okura in Amsterdam. Met flair, passie en gedrevenheid heeft hij het vak sommelier een lange tijd uitgedragen in Huis ter Duin.
Om persoonlijke redenen heeft hij de horeca op het hoogtepunt van zijn carrière verlaten. Inmiddels werkt hij alweer meer dan 15 jaar naar volle tevredenheid in de financiële sector, maar de betrokkenheid bij de horeca zal er altijd zijn. “Al was het maar omdat diverse familieleden werkzaam zijn in de horecasector”, aldus Jos Ernst.