Rudolph van Veen
Adviseur of trainer horeca
Biografie
De statige man die hij op tv zag – in spierwit pak en met koksmuts – maakte enorme indruk. “Kan ik ook kok worden?”, vroeg de 8-jarige Rudolph van Veen aan zijn ouders. “Dan moet je naar de koksschool”, antwoordde zijn vader. Dus ging Rudolph naar de koksschool. In Breda, omdat daar een SVH Meesterkok docent was. Deze docent, Leo Ernst, ontdekte Rudolphs bevlogenheid en motiveerde hem. Destijds werden de praktijkexamens voor SVH Meesterkok op de school van Rudolph afgenomen. Toen er weer zo’n examen plaatsvond zorgde Rudolph ervoor dat hij mocht meehelpen. Zo maakte hij mee hoe Cas Spijkers in 1985 SVH Meesterkok werd. Rudolph studeerde later cum laude af en vertrok naar Zwitserland. Daar werkte hij fulltime bij Hotel Erlibacherhof én voor werktijd bij de dorpsslager en -bakker.
Kok met liefde voor patisserie
Terug in Nederland kon Rudolph aan de slag bij Cas Spijkers, een “hoffelijke man en leermeester die oog had voor iedereen”. Vervolgens verdiepte hij zich bij Huize van Wely in de patisserie en ontwikkelde zich tot kok met liefde voor de patisserie. In de jaren erna deed hij brede ervaring op in keuken, banketbakkerij, catering en horecagroothandel. Ondertussen won hij prestigieuze (internationale) kookwedstrijden, wat tijdens zijn opleiding al was begonnen met de Zilveren Koksmuts. Rudolphs doel was steeds helder: SVH Meesterkok worden. Dat werd hij in 1995. Hij maakte zich daarna hard voor de titel Meester Patissier. Die inzet werd bekroond. In 2010 werd hij de eerste in Nederland, samen met Meester Boulanger en SVH Meesterijsbereider Robèrt van Beckhoven.
Dromen waargekookt
Vanaf 2000 werd Rudolph een bekende chef op tv en was hij medeoprichter van 24Kitchen. Hij heeft veel kook- en bakboeken geschreven, organiseert dinershows en geeft gastlessen. “Als je een 10 kunt halen, waarom settelen voor een 8? Dat geef ik de nieuwe generatie koks en patissiers graag mee. De weg naar een SVH Meestertitel vormt je. Ik heb mijn dromen waargekookt, al kijk ik nog steeds naar de wereld zoals een kind naar een taart kijkt.”
“Als je een 10 kunt halen, waarom settelen voor een 8?”
“Als je een 10 kunt halen, waarom settelen voor een 8?”

Behaalde titels
SVH Meesterkok
(1995)Meester Patissier
(2010)