Petro Kools
Actief in de horeca
Biografie
De grootouders van Petro Kools hadden een pension in Zuid-Limburg. Zo maakte hij als kind al mee wat gastvrijheid was. Die interactie met mensen bleek hem te liggen. Daarom koos hij voor de horeca. Als leerling-gastheer begon Petro bij restaurant Juliana in Valkenburg. In die tijd een instituut met twee Michelinsterren. Hij stond toen nog aan het begin van zijn carrière en deed hier veel ervaring op. Een sterke basis voor zijn gastheerschap.
Grote inspiratiebron
Petro’s volgende leerbedrijf was restaurant De Bokkedoorns, waar SVH Meestergastheer Peter Bruins een grote inspiratiebron was. Daarna volgden drie jaar in Rotterdam als tweede maître. Totdat SVH Meesterkok Margo Reuten bij hem aanklopte. Ze kenden elkaar nog van hun leerling-tijd bij Juliana. Margo haalde Petro terug naar Limburg om samen aan de slag te gaan bij het nieuwe restaurant van SVH Meesterkok Toine Hermsen. In 1993 openden Margo en Petro, inmiddels een koppel, hun zaak Da Vinci in Maasbracht.
Voorbeeld voor nieuwe generaties
Petro noemt zich een wijnfreak-gastheer. Da Vinci heeft 1300 verschillende wijnen en hij van veel van deze wijnen weet hij alles. Als jurylid van Future Talents beoordeelt hij jonge sommeliers. In eerste instantie hoefde de SVH Meestertitel niet zo voor hem. “We hadden twee Michelinsterren, dus we hadden al zo veel bereikt. Maar ik heb het gedaan om een voorbeeld te zijn voor nieuwe generaties. Ik wil mijn schat aan kennis graag overbrengen en laten zien dat dit het hoogst haalbare is in ons fantastische, dankbare vak. Op mijn allereerste werkdag heb ik me voorgenomen dat als ik geen energie meer terugkrijg voor wat ik doe, ik ermee stop. Nog geen dag heb ik het overwogen.”
“Ik wil mijn schat aan kennis graag overbrengen”
“Ik wil mijn schat aan kennis graag overbrengen”
Behaalde titels
SVH Meestergastheer
(2010)
Meer relevante informatie
Vermeldingen
Michelinster(ren)
1 MichelinsterLekker 500
#22Gault & Millau
16,5 punten