SVH Meesters bekroond tijdens Gault&Millau awards 2024

6 februari, 2024

Gault&Millau gidslancering 2024

Maandag 5 februari werd de nieuwe Gault&Millau gids gelanceerd in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Bijna 850 toonaangevende Nederlandse restaurants zijn dit jaar opgenomen in de lijst. Ook de winnaars van de Gault&Millau Awards werden bekendgemaakt, verdeeld over 18 categorieën als ‘Chef van het Jaar’, ‘Jonge Chef van het Jaar’ en ‘Gastheer van het Jaar’. Drie SVH Meesters vielen hierbij in de prijzen. Marco Westra, Michel van der Kroft en Noël Vanwittenbergh mochten allemaal een award in ontvangst nemen.

Marco Westra – Hemel & Aarde – Gastheer van het Jaar 2024 
De award voor Gastheer van het Jaar werd uitgereikt aan SVH Meestergastheer Marco Westra. Marco begon ooit als leerling bij Librije’s Zusje in Zwolle en groeide daar door tot assistent sommelier. Na werkzaam geweest te zijn bij onder andere de Hoefslag (Bosch en Duin) en wijncafé Lefebvre (Utrecht), ging hij in 2018 aan de slag bij restaurant Bridges in hotel Sofitel Legend The Grand in Amsterdam. Begin vorig jaar keerde Marco terug naar Utrecht en werd hij maître bij restaurant Hemel & Aarde.

Gault&Millau 2024 - Marco Westra

V.l.n.r. SVH Meestergastheer Marco Westra, Sommelier van het Jaar Job Seuren en SVH Wijnmeester Noël Vanwittenbergh


Michel van der Kroft – ’t Nonnetje – Ambachtsman van het Jaar 2024

SVH Meesterkok Michel van der Kroft mocht de award voor Ambachtsman van het Jaar in ontvangst nemen. Sinds 2006 is Michel werkzaam bij ’t Nonnetje** in Harderwijk waar hij veel invloeden uit Portugal laat terugkomen, geïnspireerd door zijn Portugese vrouw Maria do Céu. Samen met sommelier en SVH Wijnmeester Edger Groeneveld zorgt hij ervoor dat de keuken en bediening bij ’t Nonnetje één geheel zijn.

Gault&Millau 2024 - Michel van der Kroft

V.l.n.r. Maria do Céu, eigenaar Robert-Jan Nijland en SVH Meesterkok Michel van der Kroft


Noël Vanwittenbergh – Ciel Bleu – Lifetime Achievement Award 2024

De Lifetime Achievement Award, die vorig jaar werd toegekend aan SVH Meesterkok Paul Fagel, werd dit jaar uitgereikt aan SVH Wijnmeester Noël Vanwittenbergh. Een bijzondere award die volgens Gault&Millau niet altijd voor een chef hoeft te zijn, maar wel een gigant in het vak. Zoals Noël Vanwittenbergh, die zich vanuit België professioneel vestigde in Nederland en als maître-sommelier werkte bij gerenommeerde zaken in Amsterdam. Zo werkte Noël bij restaurant Vermeer, restaurant De Goudsbloem, het voormalige Café Roux in hotel The Grand en op dit moment nog steeds bij restaurant Ciel Bleu** in het Okura hotel. In de loop der jaren is Noël een echte mentor voor jonge mensen geworden aan wie hij nog altijd graag zijn kennis overdraagt. Zijn proefvermogen is legendarisch, zijn gewonnen prijzen en behaalde onderscheidingen ontelbaar. Een veteraan met passie voor het vak.

Gault&Millau 2024 - Noël Vanwittenbergh

V.l.n.r. SVH Wijnmeester Noël Vanwittenbergh en SVH Meesterkok Paul Fagel


De Bloemenbeek – Terras van het Jaar 2024 

Landhuishotel & Restaurant De Bloemenbeek werd dit jaar bekroond met de Terras van het Jaar award. Ook steeg het met een Michelinster bekroonde restaurant van 15,5 naar 16 punten. In de klassiek Frans-mediterrane keuken staat SVH Meesterkok Michel van Riswijk al jaren aan het roer. Er wordt gewerkt volgens de seizoenen, met wild van Twentse jagers en met gewassen en ingrediënten van het eigen landgoed en uit de streek.

Beeld: Gault&Millau