SVH Meesters vallen in de prijzen: Gault&Millau awards 2023

15 februari, 2023

Winnaars Gault&Millau 2023

Maandag 13 februari werd de nieuwe Gault&Millau gids 2023 op feestelijke wijze gelanceerd in Tivoli Vredenburg Utrecht. Godfried van der Lugt, directeur van Gault&Millau Nederland, reikte hierbij ook de Gault&Millau Awards uit voor 19 verschillende categorieën. Hierbij vielen maar liefst 4 SVH Meesters in de prijzen. Joey de Kruijf, Henrie van der Heijden, Martin Kruithof en Paul Fagel mochten allemaal een award in ontvangst nemen. Lees hieronder waarom deze SVH Meesters volgens Gault&Millau een award verdienen. 

Joey de Kruijf – Central Park – Wijnkaart van het Jaar 2023
De indrukwekkende wijnkaart met 1500+ wijnen is het levenswerk van een gepassioneerde sommelier. Voor wijnliefhebbers is dit het ideale voorspel van een mooie restaurantavond, op zoek naar de fles die een maaltijd memorabel gaat maken. Dankzij de sublieme smaak van Joey de Kruijf heeft Central Park een meer dan bijzondere wijnkaart die erkent wordt als Wijnkaart van het Jaar 2023.

Joey de Kruijf Gault&Millau 2023

SVH Meestergastheer Joey de Kruijf

 

Henrie van der Heijden – VISTA – Terras van het Jaar 2023
Aan de kop van de haven van Willemstad staat het prachtig gelegen restaurant VISTA (dat letterlijk uitzicht betekent) van Henrie van der Heijden. Geen woord aan gelogen, in de zomer hebben gasten een spectaculair en comfortabel 180 graden uitzicht over het Hollands Diep. Neerstrijken op dit terras is een waar privilege, waardoor VISTA terecht als Terras van het Jaar 2023 gelauwerd mag worden.

Henri van der Heijden Gault&Millau 2023

SVH Meesterkok Henrie van der Heijden

 

Martin Kruithof – De Lindenhof – Ambachtsman van het Jaar 2023
Als nestor van de Nederlandse gastronomie is Martin een ambachtsman die betrokken is, inspireert en andere chefs de kans geeft om hun passie te ontdekken. Met een ruime keuze aan ambachtelijk geïnspireerde en dagelijks wisselende gerechten erkennen we Martin Kruithof graag als Ambachtsman van het Jaar 2023.

Martin Kruithof Gault&Millau 2023

SVH Meesterkok Martin Kruithof

 

Paul Fagel – Lifetime Achievement Award 2023
Chef worden is deze man met de paplepel ingegeven en stak er met kop en schouders bovenuit. Hij volgde nooit een officiële professionele opleiding, maar leerde het vak van de beste chefs in Frankrijk. Schotelde als een van de eersten de nouvelle cuisine voor en bleef zich inzetten voor het bekendmaken van de klassieke Franse keuken. Deze award gaat naar een ware grootheid, gefeliciteerd Paul Fagel.

Paul Fagel Gault&Millau 2023

SVH Meesterkok Paul Fagel

 

Caroline Berends-Proot – De Nederlanden – Gastvrouw van het Jaar 2023
Ook Caroline Berends-Proot, vrouw van SVH Meesterkok Wilco Berends, mocht een award in ontvangst nemen. Zij werd verkozen tot Gastvrouw van het Jaar 2023. Volgens Gault&Millau is Caroline een gastvrouw die let op de details, kleine subtiliteiten in combinatie met een exceptionele dosis empathie en een waar gevoel voor gastvrijheid. Ze bedient haar gasten charmant en bedachtzaam en dat met ogenschijnlijk speels gemak. Zij laat het gemakkelijk lijken en als iets gemakkelijk lijkt, dan is het vaak ongelofelijk goed. Dat maakt Caroline Berends-Proot dé Gastvrouw van het Jaar 2023.

Caroline Berends-Proot Gault & Millau 2023

Caroline Berends-Proot

 

Brut 172 stijgt naar 18.5|20 punten
Naast de Gault&Millau awards werden ook de nieuwe scores bekend gemaakt. Met maar liefst 19 nieuwkomers vanaf 16 punten schaart Restaurant Brut 172 zich bij de allergrootsten met een stijging naar 18.5|20 punten. Chef-kok Hans van Wolde en zijn jonge team zijn fantastisch op elkaar ingespeeld waarin Limburgse storytelling de boventoon zet. Lokale producenten en leveranciers worden breed uitgedragen. De contouren van Brut 172 zijn helemaal ingevuld en in alle ruimtes wordt de gast meegenomen in de beleving van culinaire versnaperingen in wellicht het mooiste restaurant van het land. Komende anderhalf jaar wordt Landgoed Brut 172 verder uitgebreid en omgetoverd tot een brasserie hotel met tien kamers. (Gault&Millau, februari 2023)