Sem Beks geslaagd voor Meesterproef SVH Wijnmeester

28 juni, 2025

Op vrijdag 27 juni is Sem Beks (32), Hoofd-sommelier bij Restaurant De Librije*** in Zwolle, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Wijnmeester. Sem is na zijn inauguratie de 36ste SVH Wijnmeester in Nederland. Restaurant De Librije is hiermee het enige restaurant waar 4 SVH Meesters werkzaam zijn: Thérèse Boer is SVH Wijnmeester en SVH Meestergastvrouw, Gert Wiltvank is SVH Meestergastheer en Nelson Tanate is SVH Meesterkok. Jonnie Boer, die in april 2025 plotseling overleed, was SVH Meesterkok. Voor Sem en het team was het daarom een lange en intense dag van veel emoties. Beladen, maar door de sterke team spirit ook vol vreugde en trots.

Palomino spektakel
De Meesterproef vond plaats bij De Librije. Sem werd hierbij beoordeeld door de commissie Meesterproef, die bestond uit SVH Wijnmeester Ronnie Brouwer (Restaurant De Kromme Dissel*, Heelsum), SVH Wijnmeester en SVH Meestergastheer Johan Kragtwijk (Restaurant De Nederlanden*, Vreeland) en secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland.

De proef begon met de uitgebreide bedrijfspresentatie, gevolgd door de driegangen á la carte lunch. De wijn-spijscombinaties tijdens de lunch waren voor de commissie een eerste bewijsstuk van het Meesterschap van Sem. Na de lunch verzorgde Sem zijn masterclass met als thema Palomino Fino: New wave v.s. Old school. Deze masterclass was een compleet Palomino spektakel: van een bruisende Espumoso ‘Viña El Corregidor’ uit 2020 tot een Amontillado VORS.

Het laatste onderdeel van de proef was het Meesterlijk diner: tijdens het diner werden de verwachtingen waargemaakt en overtroffen. De wijn-spijscombinaties waren wederom verbluffend. De commissie is, net als het team van De Librije, trots dat Sem zijn titel SVH Wijnmeester heeft behaald. “Met Sem krijgt Nederland er een enthousiaste, open en flamboyante SVH Wijnmeester met Meesterlijke kennis bij”, aldus de commissie.

Passie, kennis en vakmanschap
Sem begon al jong met werken in de horeca: hij draaide zijn eerste diensten in de zaak waar zijn moeder bedrijfsleidster was. Tijdens zijn stage op de middelbare hotelschool maakte hij kennis met fine dining bij Château St. Gerlach. De toenmalige sommelier leerde hem het vak. Sem volgde zijn grote voorbeeld en wist dat hij sommelier wilde worden. Er volgde een mooie reis; van stagiair naar Chef de rang bij De Librije en later assistent sommelier bij Joelia by Mario Ridder in Rotterdam. Hier maakte Sem de Meesterproef van SVH Wijnmeester Robin Overdreef mee. Na twee jaar bij Joelia keerde Sem in 2017 terug naar De Librije, waar hij sinds 2021 Hoofd-sommelier is. Binnen De Librije weet hij zijn team te inspireren, enthousiasmeren en motiveren om zichzelf elke dag uit te dagen.

‘’Wat het vak van sommelier zo mooi maakt is dat het niet draait om sterren of Gault&Millau-punten, maar om de kwaliteit van de sommelier zelf, in de zaak en de setting waar de sommelier werkt. De waarde zit in de passie, de kennis en het vakmanschap dat je in je werkt stopt. De combinatie van gastheerschap met de specialisatie van sommelier maakt het vak zo uniek: het draait niet alleen om technische kennis, maar ook om gevoel en mensenkennis. En juist dat wil ik overbrengen aan de nieuwe generatie. Binnen De Librije kan ik dat samen met drie andere Meesters doen en dat maakt het extra bijzonder”, aldus de 36ste SVH Wijnmeester van Nederland.

SVH Meestertitels
Met het slagen van Sem Beks heeft Nederland meer dan 300 SVH Meesters, verdeeld over de zes SVH Meestertitels (SVH Meestergastheer/-vrouw, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester). De SVH Meestertitel staat symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de Nederlandse horeca kan behalen. Op deze website lees je alles over de SVH Meestertitels. Ook staan alle Meester Boulangers en Meester Patissiers hier vermeld, vanuit een gezamenlijk belang om alle Meestertitels bekender te maken.

Fotobijschrift: Sem Beks (midden) samen met het team van De Librije en de commissie Meesterproef