In het restaurant waar zijn moeder bedrijfsleider was, begon Sem Beks met een bijbaan. Hij kende deze zaak overigens al goed, want als jochie was hij soms meegegaan op een werkdag. Heel gezellig vond hij dat. Zijn passie voor wijn begon bij Château St. Gerlach tijdens een stage op de middelbare hotelschool. Al moest hij in het begin enorm wennen aan de strikte hiërarchie. Maar met de tijd kreeg hij liefde voor fine dining en wijn. De toenmalige sommelier wakkerde zijn passie voor wijn aan en inspireerde hem wijnopleidingen te volgen. Zo haalde hij zijn WSET 4 (Diploma course) en de internationale ASI Sommelier-certificering.
Nadenken over Meestertitel
Sem polste bij chef en SVH Meesterkok Jonnie Boer of hij stage kon lopen bij De Librije. ‘Stuur maar een brief naar Thérèse,’ kreeg hij als antwoord. Dat deed hij en hij kwam door de selectie. Zo ontwikkelde Sem zich van stagiair tot chef de rang bij deze driesterrenzaak. Vervolgens was hij twee jaar assistent-sommelier bij Joelia van SVH Meesterkok Mario Ridder. Daar maakte hij de Meesterproef van SVH Wijnmeester Robin Overdreef mee. “Niet alleen Robin, ook Mario deelde zijn enorme wijnkennis met mij. Door Robins Meesterproef ging ik nadenken over de titel. Zou dit voor mij ook mogelijk zijn?”
Elkaar naar hoger niveau tillen
In 2017 keerde Sem terug naar De Librije, waar hij in 2021 hoofd-sommelier werd en vier jaar later de titel SVH Wijnmeester haalde. “Bij de Librije heerst saamhorigheid en tillen we elkaar naar een hoger niveau. SVH Meesters investeren in jonge generaties, wat ze ook in mij hebben gedaan. Als Meester zet ik dat door. Als je fijne mensen achter je hebt staan, zoals in mijn geval het team van De Librije, dan is alles mogelijk.”