Robèr van Beckhoven
Actief in de horeca
Biografie
De meest Meesterlijke bakker
Robèrt kreeg het bakkersvak met de paplepel ingegoten via zijn opa en vader. Op jonge leeftijd hielp hij al mee in de Oisterwijkse bakkerij. Dat betekende vooral: afwassen en schrobben en níét aan de taarten komen. Als jonge jongen droomde hij van een toekomst als acteur. Later bleken zowel het bakkersvak als rollen op de planken en voor tv te zijn weggelegd voor hem. Robèrt werd gegrepen door het bakkersvak toen een banketbakker ziek was en hij in de bakkerij de vruchtenvlaaitjes mocht maken. Hij wilde het echter anders aanpakken dan bakkers in die tijd gewend waren. Zichtbaarder zijn, met klanten praten, zichzelf blijven uitdagen en vooral: zijn kennis en kunde delen met thuisbakkers en vakgenoten.
Na zijn bakkersopleiding aan het roc in Eindhoven, deelname aan toonaangevende wedstrijden en vele jaren ervaring is hij inmiddels de meest Meesterlijke bakker van Nederland. Als enige Nederlander beschikt hij over twee Meestertitels in zijn vakgebied: Meester Patissier (2010) en Meester Boulanger (2013).
In 1989 nam hij de bakkerij van zijn vader over. In 2004 sloot de winkel in het centrum van Oisterwijk en verhuisde de bakkerij naar een industrieterrein om zich te richten op grotere productie. Onder meer de Efteling, KLM en de Rabobank waren vaste klanten. Toch wilde Robèrt meer kunnen betekenen voor zijn vak. Daarom nam het bedrijf in 2014 zijn intrek in een industrieel pand op het Oisterwijkse KVL-terrein. Daar huisde ooit de grootste leerfabriek van Europa, waar Robèrt zelfs zijn eerste bijbaantje had. Er kwam een leslokaal en er werd een open bakkerij met winkel gecreëerd. Via een 45 meter lange gang met glazen wand zien bezoekers de boulangers, patissiers en chocolatiers aan het werk. De ultieme beleving van het bakkersvak! “Mensen laten zien en proeven hoe mooi mijn vak is, dat doe ik het allerliefst”, aldus Robèrt.
Als presentator van het kinderprogramma CupCakeCup kreeg hij in 2012 landelijke bekendheid en sinds 2013 is hij jurylid van Heel Holland Bakt. Sinds 2016 is hij lid van de Créateurs de Desserts, een vereniging van gedreven ambachtslieden die op originele en creatieve wijze hun vak promoten en kennis delen. Met zijn show ‘bij Robèrt… Een theatrale foodexperience’ tourde hij langs theaters om de mensen ook daar letterlijk van zijn vak te laten proeven. Naast een webshop is er het bakplatform Meesterlijk van Robèrt – van bakkers voor thuisbakkers. Via zijn eigen magazine Meesterlijk inspireert hij liefhebbers van het goede leven met Meesterlijke recepten, baktips, smakelijke achtergrondinformatie en interessante interviews. Van zijn magazine verschenen bovendien twee juniorspecials: Meesterlijk Junior Brood en Meesterlijk Junior Chocolade.
“Mensen laten zien en proeven hoe mooi mijn vak is, dat doe ik het allerliefst”
“Mensen laten zien en proeven hoe mooi mijn vak is, dat doe ik het allerliefst”
Behaalde titels
Meester Patissier
(2010)Meester Boulanger
(2013)
Meer relevante informatie
https://meesterlijkvanrobert.nl/