Nelson Tanate
Actief in de horeca
Biografie
Door zijn Molukse roots van vaderskant groeide Nelson Tanate op binnen een cultuur van lekker eten en gastvrijheid. Dit speelde mee toen hij op 16-jarige leeftijd naar de middelbare hotelschool ging en vrijwel meteen voor koken koos. In diezelfde tijd had hij een bijbaan bij restaurant Dorset waar op goed niveau en ambachtelijk werd gekookt. Het laatste jaar van de hotelschool kreeg Nelson een buitenkans: stage lopen bij De Librije van SVH Meesterkok Jonnie Boer en SVH Meestergastvrouw en SVH Wijnmeester Thérèse Boer. Meteen op driesterrenniveau. Hij is niet meer weggegaan.
Perfectie opzoeken
Stap voor stap en vol creativiteit klom Nelson omhoog. Op z’n 27e werd hij al chef-kok. Daarna verschoof zijn focus langzaam naar de SVH Meestertitel. “Ik zoek altijd de perfectie op, dus dan wil je ook het hoogst haalbare in je vak bereiken.” Nelson volgde de gastronomische opleiding van Peter Klosse en verdiepte zich opnieuw in vaktechnieken om ze perfect te kunnen uitvoeren tijdens de Meesterproef. Die legde hij in 2024 af, toen hij 33 jaar was. “Ik heb die dag niet anders gekookt dan normaal. Het was een weerspiegeling van de transformatie die ik in 14 jaar bij de Librije had doorgemaakt.”
Ambacht doorgeven
Nog voordat Nelson de titel haalde, zette hij zich al in om het ambacht door te geven aan jongere koks. Zo is hij nauw betrokken bij begeleiding, lesstof en examens van de drie scholen van de Cas Spijkers Academie. “De titel SVH Meesterkok heeft me een podium gegeven om volgende generaties te motiveren ook voor het hoogst haalbare te gaan. Ik zie de titel dan ook niet alleen als een titel voor mij en het team, maar ook als inspiratie voor jonge koks.”
"Ik zoek altijd de perfectie op, dus dan wil je ook het hoogst haalbare bereiken"
"Ik zoek altijd de perfectie op, dus dan wil je ook het hoogst haalbare bereiken"
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(2024)
Meer relevante informatie
Bedrijf
Zwolle
Overijssel
Nederland
Zwolle
Overijssel
Nederland
Kralendijk
Bonaire, Sint Eustatius and Saba
Sint Michiel
Curaçao
Overijssel
Nederland
Zwolle
Overijssel
Nederland
Vermeldingen
Michelinster(ren)
3 Michelinsterren (De Librije)Michelinster(ren)
1 Groene Michelinster (De Librije)Gault & Millau
19,5 punten (De Librije)Lekker 500
#2 (De Librije)Michelinster(ren)
1 Michelinster (Brass Boer Thuis)Bib Gourmand
Senang Restaurant & Lounge