Marcel Swaghoven
Werkzaam bij toeleverancier
Biografie
Ga niet de horeca in, zeiden zijn ouders tegen Marcel Swaghoven. Terwijl Marcel de horeca juist zo leuk vond. Dat had hij gemerkt toen hij zijn ouders in hun horecazaak hielp en tijdens horecabijbaantjes. Marcel begon op advies van zijn ouders een middenstandsopleiding. Het werd een drama. Dat veranderde compleet toen hij overstapte naar de middelbare horecaschool. Dit wilde hij. Marcel liep stages in de keuken in binnen- en buitenland. Hij raakte verknocht aan de horeca.
Van kok naar gastheer
Gaandeweg besefte Marcel dat het gastheerschap hem eigenlijk beter paste dan kok zijn. “Werken met mooie producten in de keuken vond ik fantastisch. Maar opgesloten zitten tussen de muren van de keuken, zonder het contact en de sociale verhalen van de gasten ging me tegenstaan.” Marcel werd gastheer. Zijn broer SVH Meesterkok Eric Swaghoven verruilde de bediening voor de keuken. De broers werkten vanaf maart 1993 samen in restaurant Valuas in Venlo, de zaak die hun ouders waren begonnen. Samen brachten ze Valuas naar Michelinsterniveau. Eind 2017 koos Marcel een andere richting. Hij stapte uit de zaak en richtte zich helemaal op The Wine Companions, een wijngroothandel die hij vele jaren eerder al had opgezet.
We hebben een fantastisch vak
Op zijn 26e was Marcel klaar voor de SVH Meestertitel. Hij had alle benodigde opleidingen afgerond. Maar hij kon pas op zijn 28e op voor de titel. “Ik was de jongste SVH Meestergastheer ooit toen ik de titel haalde. Voor mijn wijngroothandel kom ik veel in horecazaken en draag wijnkennis over op medewerkers en op andere ondernemers. Ik vertel ze tegelijkertijd dat we een fantastisch vak hebben, een combinatie van ambacht en passie.”
“Ik was de jongste SVH Meestergastheer ooit toen ik de titel haalde”
“Ik was de jongste SVH Meestergastheer ooit toen ik de titel haalde”
Behaalde titels
SVH Meestergastheer
(2000)