Jaco van Hensbergen
Werkzaam bij toeleverancier
Biografie
Met zijn 30 jaar was Jaco van Hensbergen de jongste professional die de titel SVH Wijnmeester op zijn naam mocht schrijven. Nóg jonger was hij toen hij werd aangestoken door het enthousiasme van docent en SVH Wijnmeester Ton Wortelboer op het ROC in Leiden. Daarna verdiepte hij zich door opleidingen en cursussen bij het Mondriaan College (hotelschool) in Den Haag, Wijn-Spijs bij smaakprofessor Peter Klosse, OINOS (wijnproefkunde), Venenciador Jerez en de prestigieuze L’Ecole du Vin Bordeaux. Jaco werd gediplomeerd vinoloog en werkte bij Calla’s, Lambermons, De Bokkedoorns en Parkheuvel, totdat hij in naar Nieuw-Zeeland verhuisde.
Zoveel kansen in Nieuw-Zeeland
“Mijn passie is wijn en ik heb altijd een eigen wijngaard gewild. Toen Michiel Eradus jaren geleden bij Parkheuvel kwam lunchen, waar ik toen werkte, en me vroeg, kom je een jaar bij ons in Nieuw-Zeeland werken, zei ik dan ook ja. Mijn vrouw en ik gingen voor een jaar maar we zijn er nog steeds. Ik beheer de wijngaard van de familie Eradus en heb samen met mijn vrouw druivenranken voor ons eigen label. Je krijgt zoveel kansen in dit land! Ook al is dit een wijnland, de wijnbelevening is compleet anders en de kennis beperkt. Bij sterrenrestaurants is het natuurlijk in orde.”
Persoonlijke waarde
“De SVH Meestertitel zegt de mensen in Nieuw-Zeeland niks. De titel heeft voor mij wel veel persoonlijke waarde. Ik heb me moeten verdiepen in wijnen en heb de wereld over gereisd om wijnmakers te ontmoeten. Dat betaalt zich nu uit bij het maken van mijn eigen wijn. Dit is andere topsport dan mijn werk in de Nederlandse horeca. Maar ook dit is topsport.’
“Mijn Meestertitel betaalt zich uit bij het maken van mijn eigen wijn”
“Mijn Meestertitel betaalt zich uit bij het maken van mijn eigen wijn”
Behaalde titels
SVH Wijnmeester
(2013)