Franke Osinga
Actief in de horeca
Biografie
Franke Osinga werd als 16-jarige blij van koken tijdens zijn bijbaan als keukenhulp en afwasser. Dat plezier bleek de aanzet tot de koksopleiding. Die begon hij met een duik in het diepe. Want de stage bij De Heeren van Harinxma onder leiding van SVH Meesterkok Marc van Gulick was meteen op hoog niveau. Hier ontvlamde Frankes vuur voor het vak. Het was ook deze chef die Franke motiveerde de Sterklas te doen, onder leiding van SVH Meesterkok Theo van Rensch. Daar genoot hij van de masterclasses van SVH Meesterkoks en de gedrevenheid van mede-koks. Ondertussen werkte hij bij De Lindenhof van SVH Meesterkok Martin Kruithof. Na het afstuderen keerde hij terug naar De Heeren van Harinxma.
Olympische medaille
In 2015 maakte Franke de overstap naar De Treeswijkhoeve van SVH Meesterkok Dick Middelweerd. “Ik werd leidinggevende in de keuken van een tweesterrenzaak en kon me zo verder ontwikkelen. Deze zaak heeft me grotendeels gevormd tot wie ik nu ben. Ik maakte er bovendien de Meesterproef mee van SVH Meestergastheer Remon van de Kerkhof. Remon en SVH Meesterkoks spoorden me aan om ook die Meestertitel te halen. Toen ik in 2024 slaagde voor mijn Meesterproef, voelde dat als het halen van een Olympische medaille.”
Tot perfectie aanzetten
Franke heeft steeds onder de vleugels van een SVH Meesterkok gewerkt. “Zo mooi om het vak te leren van chefs die de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid bezitten! Nu ik zelf de titel heb, moedig ik jonge koks aan perfectie na te streven. Ik wil het vak op de juiste manier aan ze doorgeven. Dat wil zeggen klassieke vaktechnieken erin houden, en tegelijkertijd innovatie en duurzaamheid omarmen. En dan niet alleen duurzaamheid van producten, maar ook duurzaamheid in de omgang met elkaar.”
"Nu ik zelf de titel heb, moedig ik jonge koks aan perfectie na te streven"
"Nu ik zelf de titel heb, moedig ik jonge koks aan perfectie na te streven"
Vermeldingen
Michelinster(ren)
2 MichelinsterrenGault & Millau
17,5 puntenLekker 500
#21