Franke Osinga geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterkok

22 april, 2024

Groepsfoto team De Treeswijkhoeve

Op vrijdag 19 april is Franke Osinga (33), keukenchef van Restaurant De Treeswijkhoeve** in Waalre, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Franke heeft met het afleggen van een zeer geslaagde Meesterproef een kroon op zijn carrière gezet: SVH Meesterkok worden. Na zijn inauguratie, die later dit jaar plaatsvindt, mag Franke Osinga zich de 151ste SVH Meesterkok van Nederland noemen. De Treeswijkhoeve is hiermee het enige restaurant in Nederland waar 2 SVH Meesterkoks werkzaam zijn. Eigenaar en SVH Meesterkok Dick Middelweerd behaalde in 1990 zijn Meestertitel.

Geslaagde Meesterproef
SVH Meesterkoks Jarno Eggen (De Groene Lantaarn**, Staphorst), Erik van Loo (Parkheuvel**, Rotterdam) en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland namen de Meesterproef van Franke Osinga af in De Treeswijkhoeve. Aan het einde van de Meesterproef maakte de commissie aan Franke bekend dat hij absoluut Meesterwaardig is en geslaagd is voor zijn Meesterproef. “Franke is een chef die gerechten delicaat en subliem op smaak aan de gasten serveert. Hij combineert een klassieke basis met moderne afwerking, wat resulteert in prachtige en kwalitatief hoogwaardige gerechten die elke keer weer voor een verrassing op het bord zorgen. Franke heeft ons samen met het team meer dan overtuigd van zijn Meesterschap”, aldus de commissie.

Unieke prestatie
Met het behalen van deze Meestertitel is De Treeswijkhoeve niet alleen 1 van de 9 restaurants van Nederland waar 2 SVH Meesters werkzaam zijn, het is ook het enige restaurant waar 2 SVH Meesterkoks werkzaam zijn. Eigenaar en SVH Meesterkok Dick Middelweerd behaalde in 1990 zijn Meestertitel. Omdat Dick Middelweerd zijn Meestertitel ook in de keuken heeft behaald, was hij tijdens de gehele proef niet aanwezig in het restaurant. Pas na de bekendmaking van het resultaat, kon Dick zich weer bij het team voegen.

Lang gekoesterde droom
Franke begon zijn carrière op 16-jarige leeftijd als afwasser en keukenhulp. Al snel combineerde hij deze functies met een stage bij De Heeren van Harinxma (Beetsterzwaag). Hier werkte hij onder SVH Meesterkok Marc van Gulick en begon zijn droom om ooit zelf Meesterkok te worden. Na zijn opleiding tot Zelfstandig werkend kok, volgde Franke de talentenopleiding van de Sterklas en ging hij bij SVH Meesterkok Martin Kruithof in De Lindenhof (Giethoorn) aan de slag, om na zijn afstuderen terug te keren naar De Heeren van Harinxma. In 2015 maakte hij de overstap naar De Treeswijkhoeve, waar hij nu als keukenchef zijn SVH Meestertitel heeft behaald.

“In mijn carrière als kok heb ik een groot deel van mijn tijd gewerkt onder de vleugels van verschillende Meesterkoks, waaronder Marc van Gulick, Martin Kruithof, Dick Middelweerd en Theo van Rensch. Ik kijk met groot respect naar deze mensen omdat ze mij gevormd hebben tot wie ik nu ben. Hoe mooi is het om je vak te leren van chefs die de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid binnen deze ambacht bezitten, een titel die je verdient door prestatie, gedrevenheid en absolute kennis van kooktechnieken. Ook tijdens mijn opleiding aan de Sterklas in Amsterdam kwam ik in contact met een aantal Meesterkoks. Veel van de door hun gegeven lessen zijn me bij gebleven, omdat er altijd met veel passie over het vak gesproken werd. Nu ik zelf de titel heb behaald, hoop ik het net zo ver te schoppen als de SVH Meesterkoks die me voor zijn gegaan. Zo probeer ik ook net zoveel jonge mensen zichzelf tot het uiterste puntje van perfectie te drijven om iedere dag het hoogst haalbare uit henzelf te halen. Daarmee hoop ik ons vak te kunnen doorgeven en verbeteren voor de volgende generatie”, aldus Franke Osinga.

SVH Meestertitels
Met het slagen van Franke Osinga heeft Nederland in totaal 305 SVH Meesters, die samen 321 SVH Meestertitels hebben behaald, verdeeld over de zes SVH Meestertitels (SVH Meesterkok, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester). In 1980 is de eerste SVH Meesterkok geslaagd voor de Meesterproef. Vanaf dat moment staat de SVH Meestertitel symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de Nederlandse horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het vak. Ze zijn boegbeelden en inspireren anderen om voor een carrière in de horeca te kiezen.

Benieuwd naar SVH Meesters in de eigen regio? Bekijk de SVH Meester kaart!

Op de foto v.l.n.r.: Jarno Eggen, Erik van Loo, Hanneke Westland en Ricardo Eshuis (SVH), de nieuwe SVH Meesterkok Franke Osinga met Dick en Anne-Laura Middelweerd en het team van De Treeswijkhoeve.