Woensdag 2 juli vond in Schouwburg Odeon in Zwolle de diploma-uitreiking plaats van de Cas Spijkers Academie (CSA) Almelo, Breda en Nijmegen. In totaal ontvingen 15 studenten hun diploma SVH Gezel Meesterkok en 1 student het diploma SVH Gezel Meestergastheer. De CSA Award ging dit jaar naar student Luuk Wels, voor zijn enorme inzet en enthousiasme. Tijdens de feestelijke uitreiking was er ook een moment van herdenking, bij het eerbetoon dat werd gebracht aan Jonnie Boer. Jonnie overleed in april dit jaar en stond als SVH Meesterkok sinds 2019 met veel passie en toewijding aan het roer van academie.
Springplank naar succes
In totaal ontvingen 16 studenten van de drie vestigingen hun diploma SVH Gezel Meester. Alle studenten doorliepen hiervoor de vierjarige culinaire topopleiding van de CSA, die sinds 2018 het speciale Gezel traject aanbiedt. Een titel die door SVH in het leven is geroepen om de brug tussen eind mbo en de SVH Meestertitel te verkleinen. Tijdens de opleiding krijgen de studenten les van SVH Meesters en moeten ze verschillende SVH Diploma’s behalen. Ook leggen ze in het laatste jaar een speciale SVH Gezel Meesterproef af. Hierbij worden ze beoordeeld door meerdere SVH Meesterkoks. Met hun diploma op zak zijn de studenten nu klaar voor een glansrijke carrière in de horeca.
CSA Award voor Luuk Wels
Ook de prestigieuze CSA Award werd uitgereikt. Deze award wordt jaarlijks toegekend aan een student die zich heeft weten te onderscheiden en staat voor vakmanschap, gedrevenheid, inzet en liefde voor het koksvak. Elke CSA locatie draagt hierbij een eindejaarsstudent aan voor de award. De uiteindelijke winnaar wordt gekozen door SVH Meesterkok Nelson Tanate, head-chef van De Librije*** in Zwolle.
Dit jaar mocht Luuk Wels de award in ontvangst. De 23-jarige Brabander volgde zijn opleiding aan de CSA Nijmegen en is onlangs enkele tegenslagen altijd met veel enthousiasme blijven doorzetten. Luuk was blij verrast toen hij de award kreeg uitgereikt: “Dit is een bijzondere beloning die ik heb bereikt door met passie, vuur en liefde te werken in de keuken in dit segment. En ik vind fantastisch dat ik nu mijn diploma SVH Gezel Meesterkok heb behaald, een opstapje waar je gruwelijk veel energie van krijgt!”
Luuk Wels en Nelson Tanate
Eerbetoon Jonnie Boer
Tijdens de diplomering was er ook een speciaal gedenkmoment voor Jonnie Boer, die in april dit jaar onverwachts overleed aan de gevolgen van een longembolie. Jonnie was sinds 1995 SVH Meesterkok en naast een icoon in de culinaire wereld ook vanaf 2019 de drijvende kracht achter de Cas Spijkers Academie. Zo besliste Jonnie over de toelating en beoordeelde studenten bij hun examens. Hij werd hierbij ondersteund door zijn rechterhand Nelson Tanate, die de dagelijkse leiding van de academie nu op zich heeft genomen. Tijdens het eerbetoon werd Jonnies nalatenschap en invloed op de nieuwe generatie koks herdacht en gevierd.
Over de SVH Gezel Meestertitel
De titel SVH Gezel Meester is bedoeld voor alle talenten die hun diploma mbo 4 vanaf 2018 (SVH Gezel Meesterkok) of vanaf 2022 (SVH Gezel Wijnmeester & SVH Gezel Meestergastheer/-vrouw) hebben behaald via Cas Spijkers Academie of de Sterklas. Deze opleidingstrajecten staan onder leiding van een SVH Meester én worden afgesloten met de SVH Gezel Meesterproef. De titel SVH Gezel Meester is in 2018 in het leven geroepen om de kloof tussen eind mbo en de SVH Meestertitel kleiner te maken. De Gezeltitel is hiermee een opstap naar de hoogste graad van vakbekwaamheid, de SVH Meestertitel.
Beeld: Stef van Hulst