Jet Loos wint Nederlandse finale Bocuse d’Or

24 september, 2024

Winnaars Jet Loos en Rowan IJsseldijk

Maandag 23 september 2024 tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam is Jet Loos van restaurant Flore** in Amsterdam, samen met haar commis Rowin IJsseldijk, van restaurant De Treeswijkhoeve**, de winnaar geworden van de Nederlandse finale van Bocuse d’Or. Zij vertegenwoordigen Nederland tijdens de Europese finale in maart 2026.

Vier teams hebben zich de afgelopen maanden voorbereid op deze prestigieuze kookwedstrijd waarbij ze zijn beoordeeld door een vakjury, gevormd door 4 SVH Meesterkoks en 2 topchefs onder leiding van de voorzitter van Bocuse d’Or Nederland François Geurds van FG Restaurant** en Franky’s Grill in Rotterdam.

Beste commis
De prijs voor beste commis ging naar ook al naar het team van Jet Loos, namelijk naar haar commis Rowin IJsseldijk. Hij kreeg de prijs volgens de jury omdat hij op opmerkelijke wijze presenteerde. Het was volgens de jury duidelijk dat het team goed op elkaar is ingespeeld, ondanks dat het team pas twee keer volledig heeft kunnen trainen. IJsseldijk is pas sinds een paar weken de commis van Loos.

Beste plant-based gerecht
De prijs voor beste plant-based gerecht ging naar Mark Captein van Orangerie de Pol in Doetinchem. Zijn plant-based gerecht had volgens jury-lid Stefan van Sprang van Aan de Poel** een mooie gelaagdheid in smaak.

Beste vleesgerecht
De prijs voor beste vleesgerecht ging naar Jos van der Noll van Le Nord in Bilthoven.  Zijn vleesgerecht was gewoonweg de lekkerste van alle vleesgerechten en uitmuntend gepresenteerd.

Winnaar
Jet Loos is de grote winnaar van Bocuse d’Or geworden omdat zij met haar commis de meest verfijnde uitwerking van gerechten wist te presenteren aan de jury. Zowel in smaak als presentatie waren zijn overall de beste waarbij in het bijzonder de afwerking van alle losse elementen. Loos heeft laten zien dat zij over alle vereiste kennis en vaardigheden beschikt die van een topchef in een wedstrijd zoals deze wordt gevraagd.

Loos, die haar weg naar de top gestart is met de opleiding aan de Sterklas in Amsterdam (opleiding voor en van SVH Meesterkoks bij ROC van Amsterdam) heeft al grote wedstrijden gekookt, waaronder World’s Best Young Chef (een kookwedstrijd voor chef-koks tot dertig jaar). Na haar studie heeft zij in diverse topzaken gewerkt in Nederland en Noorwegen.

De opdracht: vlees- en plant-based gerecht
De vier finalisten hadden de opdracht een vlees- en een plant-based gerecht te bereiden. Zoals ook gebruikelijk is tijdens de Europese – en de wereldfinale, hadden de kandidaten 5 uur en 35 minuten de tijd, alvorens zij de gerechten aan de prominente jury hadden te presenteren. De opdracht die de finalisten moesten uitvoeren had een grote mate van vrijheid en creativiteit. Het volledig plant-based voorgerecht moest met tenminste 2 garnituren en een saus of dressing geserveerd worden. Het mocht warm of koud, naar eigen invulling. Het vleesgerecht moest gepresenteerd worden op schaal en bestond uit een showstuk gebaseerd op kalfsvlees: haas, tong, wang en zwezerik.

Complexiteit door een extra commis
Op de wedstrijddag zelf is er middels loting een tweede commis aan elk team toegevoegd, waardoor de kandidatenteams moesten werken met een tot dan toe onbekende assistent. Deze commis volgen een opleiding aan het Albeda College Rotterdam. In slechts een half uur tijd moesten de chef en de twee commis het strijdplan bespreken en uitvoeren. Het doel van deze toevoeging is het nabootsen van de dynamiek van de Europese finale, waar Team NL een onbekende commis toegewezen zal krijgen.

Prijzen
Met dank aan de partners van Bocuse d’Or Nederland werden de volgende prijzen ter beschikking gesteld. De winnaar wint:

  • een jaar lang rijden in een Kia Picanto gesponsord door Kia De Beer Rotterdam
  • een Big Green Egg medium voor de chef en een small-versie voor de commis
  • een cheque ter waarde van € 1000,- gesponsord door BRITA en een watertraining in het H2O lab High tec campus Eindhoven
  • een maandelijkse onkostenvergoeding gedurende 3 maanden voorafgaande aan de Europese finale.
  • Voor de finalisten 2, 3 en 4 waren er mooie messen: een Japans koksmes van TAMAHAGANE en een oestermes van Messenmeister. De nummer 2 won ook nog een dinercheque ter waarde van € 1.000,- te besteden bij FG restaurant.

Hygiëneprijs
Ook werd er dit jaar een hygiëneprijs namens partner Tork uitgereikt. Deze prijs is voor de chef-kok die tijdens de wedstrijd het meest hygiënisch te werk gaat. Deze is gewonnen door Jos van der Noll van restaurant Le Nord (gewaardeerd met een Bib Gourmand) in Bilthoven.

Volledige uitslag
Nummer 1: Jet Loos (Flore** Amsterdam) en Rowin IJsseldijk (De Treeswijkhoeve**)

Nummer 2: Jos van der Noll (Le Nord, Bilthoven) en Mats Blankestein

Nummer 3: Mark Captein en Kay Gosselink (Orangerie de Poll Doetinchem)

Beste Vleesgerecht: Jos van der Noll en Mats Blankestein (Le Nord Bilthoven)

Beste Plant-based gerecht: Mark Captein en Kay Gosselink (Orangerie de Poll Doetinchem)

Hygiëneprijs: Jos van der Noll en Mats Blankestein (Le Nord Bilthoven)

Officiële partners
Deelname aan de prestigieuze internationale Bocuse d’Or wedstrijden wordt mogelijk gemaakt door de officiële partners van Bocuse d’Or Nederland: Bidfood, Gastvrij Rotterdam, Kia De Beer, TORK, Le Nouveau Chef, Hotel Okura Amsterdam, MASCOT WORKWEAR, BRITA, Koppert Cress, SVH, VanDrie Group, VINVIN, BModesto, Sunset of Holland, Raspberry Craft, Imperial Heritage Caviar, Spijker en Co, François Geurds Group, ’t Havenmantsje, Devapo, Veltman Vis, ATL Seafood, MKN Nederland, Irinox, Hestan, Big Green Egg, Consensus Group, Entree Magazine en De RestaurantKrant. Ook partner worden? Neem dan gerust contact op met het bestuur.

Over Bocuse d’Or
De grote wereldfinale van Bocuse d’Or vindt elke twee jaar in januari plaats en wordt gehouden in de Franse stad Lyon. In totaal gaan teams uit 24 landen van over de hele wereld de strijd aan. In het tussenliggende jaar vinden over de hele wereld op alle continenten de voorrondes plaats, zoals Bocuse d’Or Europe in Europa, Copa Azteca voor Zuid-Amerika en Bocuse d’Or Asia voor de landen in Azië. Tijdens de voorrondes op de verschillende continenten moeten de deelnemende landenteams zich kwalificeren voor een plaats bij de wereldfinale in Lyon.

Bocuse d’Or Nederland
Stichting Bocuse d’Or Nederland is opgericht om Nederlandse deelname aan de prestigieuze internationale Bocuse d’Or wedstrijden mogelijk te maken. Bocuse d’Or is de grootste gastronomische competitie van de wereld. De Europese finale vindt plaats in maart in 2026 en wordt gevolgd door de wereldfinale in Lyon in 2027.

Voor meer informatie zie www.bocusedornederland.nl

Beeld: Buro Food