Dinsdag 11 juli vond de diploma-uitreiking plaats van een nieuwe lichting SVH Gezel Meesters in Schouwburg Odeon in Zwolle. In totaal ontvingen maar liefst 23 geslaagden van de Cas Spijkers Academie (CSA) hun diploma, waaronder Elza Kroezen en Sam van Koot. Zij behaalden als allereersten hun diploma SVH Gezel Meestergastvrouw en SVH Gezel Meestergastheer. De rest van de geslaagden behaalden hun diploma SVH Gezel Meesterkok. Al deze jonge talenten mogen zich nu officieel en vol trots SVH Gezel Meester noemen.
In een kolkend theater vol talenten vergezeld door ouders, vrienden en vriendinnen, werd een echt horecafeest gevierd. Voorzitter van de CSA, SVH Meesterkok Jonnie Boer is op het podium een man van weinig woorden, maar de woorden die hij sprak waren vol lof en trots: “23 talenten die nu hun weg gaan vinden in de horeca, van wie enkelen ook echt de potentie hebben om uiteindelijk SVH Meester te worden.”
De Gezellen ontvingen de diploma’s uit handen van de voorzitter van de Commissie Meesterproef, SVH Meesterkok Marc van Gulick en directeur van SVH Ricardo Eshuis. Tijdens de diploma-uitreiking was speciale aandacht voor de bediening. In de visie van CSA is de bediening net zo waardevol als de keuken en CSA blijft daarom volop inzetten op het bedieningsvak. Het was dan ook een extra mooi moment toen Sam van Kooten en Elza Kroezen van de CSA in Almelo als eersten hun diploma SVH Gezel Meestergastheer en SVH Gezel Meestergastvrouw ontvingen. Tot dusver waren er alleen SVH Gezel Meesterkoks en één SVH Gezel Wijnmeester afgestudeerd via de Cas Spijkers Academie in Almelo, Breda en Nijmegen en de Sterklas in Amsterdam. Nu zijn daar dus een SVH Gezel Meestergastvrouw en SVH Gezel Meestergastheer bijgekomen.
Sam en Elza over hun studietijd en toekomstplannen
Sam en Elza behaalden hun diploma allebei aan de CSA Twente en blikken terug op hun studietijd. Elza: “Ik ben enorm blij dat ik mijn SVH Gezel Meestergastvrouw heb behaald en ik wist niet dat ik de eerste was, dus dat is zeker iets waar ik trots op ben!” Ook Sam is blij de opleiding succesvol te hebben afgerond. “Ik ben opgelucht en blij dat ik het heb afgerond. In mijn schooltijd heb ik veel geleerd, uitstapjes gemaakt en SVH Meesters mogen ontmoeten. De meesters willen je echt wat bijbrengen en dat dragen ze uit. Ook van mijn stageplekken heb ik veel geleerd.”
Mooie toekomstplannen en -dromen liggen in het verschiet voor deze jonge talenten. Elza: “Ik hoop in de toekomst een goede leermeester te worden. Het soort leermeester waar mensen bij mogen leren en zich comfortabel voelen om fouten te maken. Ik heb zelf ook nog veel te leren, dus dat wil ik graag doen bij verschillende bedrijven. Ook zou ik graag nog meer certificaten willen behalen op het gebied van wijn, likeuren en kaas.” Sam zijn plannen staan nog niet echt vast, maar hij heeft wel een aantal mooie dromen. “Ik werk nu bij restaurant ’T Raedhuys in Duiven en voel me enorm op mijn plek. Ik werk hier nog een paar jaar en ga daarna kijken wat voor mij het beste is. Een eigen zaak lijkt mij erg gaaf, die zou ik dan willen openen in het dorp waar ik vandaan kom, Dinxperlo. Hier is op culinair gebied nu nog weinig te vinden, daarom wil ik daar graag iets mee doen. Dit zijn wel plannen voor de verre toekomst, want er komt natuurlijk veel bij kijken. Al zou het heel erg vet zijn als ik ooit in mijn eigen zaak de titel SVH Meestergastheer zou mogen behalen.”
Over de Cas Spijkers Academie
De Cas Spijkers Academie behoort tot de hoogste culinaire vakopleidingen in Nederland. Deze opleiding is allround op het culinaire vlak en biedt voor zowel de gemotiveerde en fanatieke student met bovengemiddeld talent, als voor horecabedrijven in het hogere segment, een schitterende kans.
Ricardo Eshuis, directeur van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH): “De CSA heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt en slaagt erin om naast het koksvak ook de bediening als vak neer te zetten. Wij zijn trots op de samenwerking vanuit SVH en zullen alles in het werk stellen om de afgestudeerde Gezel Meesters te blijven volgen en ze te verleiden om het traject naar de SVH Meestertitel in te gaan. De titel Gezel Meester is een enorme opstap naar de Meestertitel. Gezellen hebben namelijk naast de mbo-opleiding aanvullende branchediploma’s behaald: SVH Sociale Hygiëne, SVH Leermeester en SVH Wijn 2 (koks) en 3 (gastheer/gastvrouw). Daarnaast hebben ze kennisgemaakt met het Meesterschap, want een verplicht onderdeel van de Gezel-opleiding is het volgen van ten minste 13 masterclasses van SVH Meesters. De Proeve van Bekwaamheid, aan het einde van de opleiding, wordt dan ook beoordeeld door SVH Meesters.”
CSA Award
De traditie binnen de CSA is om jaarlijks een award toe te kennen aan die student die zich heeft weten te onderscheiden binnen de groep. De studenten dragen zelf iemand voor uit hun midden die cruciaal is geweest in het groeps- en leerproces. Boegbeeld van de CSA bedieningsopleiding en tweevoudig SVH Meester Thérèse Boer had lovende woorden voor Sanne Vriesen, winnares van de CSA-award, ‘die alles in zich heeft om uit te groeien tot een grand cru in het vak en binnen de opleiding en in het leerbedrijf een heel hoog niveau heeft laten zien’. De CSA-award bij de koks ging naar Melanie de Wit, die door Jonnie geprezen werd om haar eigenheid en stijl.
Over de SVH Gezel Meestertitel
De SVH diplomapiramides gaan van laag naar hoog, met de SVH Meestertitel als hoogste graad van vakbekwaamheid. Tussen eind mbo en de SVH Meestertitel zat een kloof. Om deze kloof te dichten, is de route Leerling-Gezel-Meester ontwikkeld. De titel SVH Gezel is daarmee een opstap naar de SVH Meestertitel. De branche gaf aan behoefte te hebben aan dit soort hooggekwalificeerde medewerkers. Tot 2022 konden alleen de SVH Gezel Meesterkoks een diploma Gezel behalen, maar nu kunnen ook de Gezel Wijnmeester en de Gezel Meestergastheer/-vrouw een Gezelopleiding volgen. De CSA is de eerste opleiding die drie trajecten tot Gezel Meester aanbiedt. Ook voor de andere SVH Meestertitels worden Gezelopleidingen opgezet. Op deze manier hoopt SVH de kloof te dichten, de vakbekwaamheid in de horeca te vergroten en het behalen van de uiteindelijke SVH Meestertitel toegankelijker te maken en te stimuleren.