Thuis in Kerkrade hadden ze een pension met café. Zo leerde René Jacobs de horeca al jong kennen. Nog maar 12 jaar oud verkondigde hij dat hij op z’n 24e maître zou zijn van een sterrenzaak. Hij volgde dan ook een horecaopleiding en werkte bij zaken als Erenstein, Winselerhof en Kasteel Wittem, de laatste met Michelinster. Daarna verliet hij Limburg om bij De Bokkedoorns onder de vleugels van SVH Meestergastheer Peter Bruins te werken, een groot voorbeeld voor René. Hier maakte hij mee dat ze de tweede ster kregen. Hij had het enorm naar zijn zin, maar er was geen plek voor een tweede maître naast Peter. René stapte dan ook met pijn in het hart over naar sterrenzaak Winselerhof en werd daar wel maître. Inderdaad, op z’n 24e.
Weinig honkvast
Daarna was René weinig honkvast, omdat hij bij topzaken in Nederland en België ervaring wilde opdoen. Zo kwam hij terecht bij De Swaen van SVH Meesterkok Cas Spijkers en werkte er samen met SVH Meestergastheer Eduard van der Toolen. Deze spoorde hem aan de SVH Meestertitel te halen. “Ik had er al vaker over nagedacht. Eduard haalde me over de streep. Mijn filosofie is: als je ergens met hart en ziel voor gaat, moet je er echt alles uit halen. Dat heb ik ook altijd leerlingen meegegeven.”
Vertrek naar Italië
René haalde de Meestertitel in 2000, op het moment dat hij bij Hotels van Oranje werkte. De jaren erna hopte hij tussen zaken. In 2008 verhuisde hij naar Italië waar hij in een nieuw vijfsterrenhotel in Napels aan de slag ging als restaurantmanager/sommelier. Daarna was hij maître-sommelier bij een tweesterrenzaak en service-manager bij een hotel, beide in Zuid-Tirol. Sinds 2024 is René eigenaar van hotel Schweigl, ook in Zuid-Tirol. “Mijn SVH Meesterschild prijkt trots naast de deur!”