Martin Kruithof
Actief in de horeca
Biografie
Boerenzoon Martin Kruithof ging na de hotelschool in militaire dienst en werd daar kok. Hij kookte met gemak voor 500 man. Na de militaire dienst vertrok hij naar Brussel, daarna Parijs en vervolgens Düsseldorf. Zowel in de Franse hoofdstad als in Duitsland werkte hij in een driesterrenzaak. Na 12 jaar buitenland op sterrenniveau kwam hij terug naar zijn bakermat. In Giethoorn begon hij zijn eigen restaurant De Lindenhof, niet ver van waar hij was opgegroeid. Zijn gedrevenheid werd 3 jaar later bekroond met een Michelinster. In 2005 volgde de tweede.
Je kunt het niet half doen
Het jaar daarvoor had hij de SVH Meestertitel gehaald. “Ik wilde het hoogste bereiken in mijn vak en dat is deze titel. Het is als goud halen op de Olympische Spelen. Je moet er wat voor over hebben en dingen voor laten om dit niveau te halen. Als je iets heel goed wil doen, kun je het niet half doen. Ben je eenmaal Meester, dan hoor je tot een select gezelschap. De titel is een erkenning van kwaliteit.”
Volg je hart, niet het geld
Als een leerling of medewerker talent en drive heeft, stimuleert Martin hem om ook voor de titel te gaan, zoals SVH Meesterkok Jarno Eggen. Leerlingen van de Cas Spijkers Academie komen bij hem langs om het koksvak te leren, maar ook om erachter te komen hoe je een horecaonderneming leidt. Nieuwe meesters wil Martin graag meegeven dat ze niet het geld moeten volgen, maar hun hart. “Voor mij is mijn werk geen werk. Ik hou nog elke dag van mijn vak. Het is een lifestyle.”
“De Meestertitel is als goud halen op de Olympische Spelen”
“De Meestertitel is als goud halen op de Olympische Spelen”
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(2004)
Vermeldingen
Lekker 500
#20Michelinster(ren)
2 MichelinsterrenGault & Millau
18