Mark van Gaal
Actief in de horeca
Biografie
De liefde voor zijn vak begon in oma’s keuken op de boerderij toen Mark van Gaal pas 8 jaar was. Daar leerde hij proeven van wat uit de tuin en boomgaard kwam. En daarom gaat Mark nu nog altijd uit van de beste smaakbeleving en kwaliteit. Hij bekwaamde zich in het koks-, gastheer- én bakkersvak en koos uiteindelijk voor het banketbakkersvak. Vervolgens werd hij naar eigen zeggen geïnfecteerd met het ijsvirus. Hij haalde de benodigde diploma’s bij onder meer het IJscentrum Wageningen.
IJssalon van het Jaar
In 2007 opende Mark samen met zijn vrouw Jade, IJs en Spijs in Noord-Brabant. Omdat hij meer kennis wilde opdoen en gefascineerd raakte door SVH Meesterijsbereiders die het ijsvak uitdroegen, besloot hij voor de SVH Meestertitel te gaan. Sinds hij de titel in 2012 haalde, draagt hij die door in commissies en besturen te zitten, te jureren. mee te doen aan wedstrijden en gastlessen te geven. In 2017 werd IJs en Spijs uitgeroepen tot IJssalon van het Jaar. “Zo’n mooi moment! Indirect kwam dit ook door de SVH Meestertitel. Deze bekroning maakte het plaatje compleet,” aldus Mark.
Voorop lopen
Mark vindt dat je als SVH Meester nieuwe ontwikkelingen moet omarmen en voorop moet lopen. Zo ziet hij in de keuken steeds meer koks die botanisch koken, iets wat hij zelf omarmt door bijvoorbeeld elk voorjaar vlierbloesem te gebruiken en in de zomer vers munt ijs te maken. Het wordt volgens hem steeds belangrijker waar je welke grondstoffen vandaan haalt. Verder moet je als Meester mee met de tijd in de manier waarop je met medewerkers omgaat: ze ook vrij proberen te geven tijdens het drukke seizoen. En tegen de kinderen die met hun neus op de ruit gedrukt naar onze open keuken staren, zou ik willen zeggen: schuif je smartphone opzij en kies voor werk in de keuken. Als het je ligt is elke dag fantastisch.”
“Schuif je smartphone opzij en kies voor werk in de keuken”
“Schuif je smartphone opzij en kies voor werk in de keuken”
Behaalde titels
SVH Meesterijsbereider
(2012)