Wiel Rekko
Actief in de horeca
Biografie
Wiel Rekko vindt het nog steeds fascinerend om als kok iets te maken waar mensen gelukkig van worden. Vol plezier oefent hij nog dagelijks zijn vak uit. Zijn opa had een limonadefabriek, zijn ouders een horecabedrijf in Maastricht. Wiel volgde de koksopleiding en ging aan de slag bij binnen- en buitenlandse sterren zaken als Pirandello, Kasteel Wittem en De Scholteshof. Hij deed ook mee aan wedstrijden waar hij met Italiaanse gerechten – geleerd in Italië – scoorde. “Zelfs Cas Spijkers had deze gerechten nog nooit gezien, want Nederland kende toen alleen nog spaghetti en macaroni.”
Uitvinder van oesteropener en de kookzakken
Wiel is ook uitvinder. Zo bedacht hij een semi-automatische oesteropener, een apparaat dat zelfs de stevigst gesloten oesters opent zonder stukjes schelp in de oester, beschadiging van het oestervlees of verwondingen. In Limburg kennen ze Wiel niet alleen van zijn restaurant Manjefiek in Maastricht, maar ook als maker van L1 radio- en tv-programma’s over koken.
Vleugels uitslaan
Collega-chef Michel Hanssen motiveerde Wiel om SVH Meesterkok te worden. “Hij zei tegen mij, dat ik het eigenlijk al was, maar dat ik nu moest zorgen dat ik het ook werd. Bij Pullitzer in Amsterdam kreeg ik de ruimte en tijd om me erop voor te bereiden. Toen ik deze titel haalde, ging ik nog meer opletten op wat ik deed, want het is een belangrijke titel die je vertegenwoordigt. Ik heb ook veel energie gestoken in jonge koks opleiden. Ze de technieken bijgebracht en ze sociaal opgevoed. Koken is een leerschool. Ik heb jongeren op het spoor gezet om hun vleugels in het vak uit te slaan.”
“Ik was eigenlijk al een Meesterkok, maar ik moest ervoor zorgen dat ik het ook werd”
“Ik was eigenlijk al een Meesterkok, maar ik moest ervoor zorgen dat ik het ook werd”
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(1994)