Michel Hanssen
Gepensioneerd
Biografie
SVH Meesterkok schrijft na hartinfarct kookboek Spice Wise
In 1983 werd Michel Hanssen door prinses Margriet geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Het was de kroon op een lange reeks cursussen en opleidingen die hij na de middelbare school had gevolgd. Michel Hanssen ziet het certificaat SVH Meesterkok als een bevestiging van je vakmanschap. “Mijn motivatie voor het behalen van de titel was indertijd om te kijken hoe ver ik was in het koksvak. De behaalde titel heeft mij geen windeieren gelegd. Het hoogst bereikbare diploma zet alle poorten open. Je kunt kiezen waar je wil werken. Je wordt gevraagd.”
Actief voor SVH en Sterklas
Zijn loopbaan bracht hem in de keukens van Cocagne in Eindhoven, De Plasmolen in Mook, Delta Hotel in Vlaardingen, Kurhaus in Scheveningen, Auberge de l’Ill (drie sterren) in het Franse Illhausem en Pulitzer in Amsterdam. Hij werkte bij Wijko, Unifine, Cosun, Intertaste en tenslotte als culinaire productontwikkelaar bij Heinz Food Service in Zeist. Maar ook daarbuiten zette hij zich in voor het vak, onder meer als bestuurslid van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks en de SAM (Stichting Ambachtelijk Meesterschap), en als freelance docent voor de Sterklas. Voor SVH was hij actief als Examinator Restaurantkok, lid van de Centrale Examencommissie SVH Restaurantkok en mede-auteur voor het SVH Leerboek voor basisrecepturen (Hoofdstuk Sausen en Specerijen) uit de leermiddelenserie voor koks in opleiding.
Spice Wise
In juni 2012 werd hij getroffen door een hartinfarct, waarbij zijn hart onherstelbaar werd beschadigd. Een dubbele klap, omdat hij ook geen toegevoegd zout meer mocht eten. En dat voor iemand voor wie 40 jaar lang alles om voedsel draaide. Maar zijn zoektocht naar smaakvolle gerechten zonder zout leverde ook wat moois op: wat hij al jaren van plan was – een kookboek maken over kruiden en specerijen – werd werkelijkheid. Begin februari 2015 verscheen zijn kookboek Spice Wise. “Bij koken draait het allemaal om op smaak maken en zonder toegevoegd zout moet je zoeken naar andere manieren om dat te doen. De natuurlijke aroma’s van zelfgemaakte kruidenmengsels benadrukken de smaak van andere ingrediënten, vullen ze aan of geven een gerecht juist contrast. Zo maak je voedsel spannend, puur en écht lekker.” Het boek werd een bestseller en in maart 2017 verscheen de opvolger Spice Wise Too.
Spice Wise Green
Met enige (door Corona veroorzaakte) vertraging was het in maart 2021 dan zo ver: Zijn nieuwe Spice Wise groenten boek met vegetarische recepten is uitgekomen. In Spice Wise Green wordt gekookt met het mooiste van planten: groenten, kruiden en specerijen. Speciaal hiervoor ontwikkelde SVH Meesterkok Michel Hanssen uitgebalanceerde strooimelanges en kruidenmixen, die de groentesmaken versterken. Het is het levenswerk geworden van Michel Hanssen; iedereen leren koken zónder toegevoegd zout, maar mét kruiden en specerijen, gezonder en lekkerder!
"Zoutloos koken kan spannend, puur en lekker zijn!"
"Zoutloos koken kan spannend, puur en lekker zijn!"

Behaalde titels
SVH Meesterkok
(1983)