Wilbert Palm
Actief in de horeca
Biografie
Wilbert Palm is als patissier opgeleid en begonnen. Tegelijkertijd had hij een grote hobby: ijs maken. Hij verdiepte zich er goed in door cursussen te volgen. Toen hij hoorde dat een ijssalon te koop was, twijfelde hij niet. Ook omdat hij graag ondernemer wilde worden. In 1998 nam Wilbert ijssalon Bastani in Eindhoven over. Hij heeft er nog geen dag spijt van.
Jaar voorbereiding op de titel
Een paar jaar later kwam SVH Meesterijsbereider Joep Biemans regelmatig even binnen wippen. ‘Is de titel SVH Meesterijsbereider niet iets voor je, vroeg hij dan wel eens.’ “Ik ben een vakidioot, dus ik zei ja, want een vakidioot wil het hoogst haalbare bereiken. Ik heb me een jaartje voorbereid op de Meesterproef. De titel betekende bekendheid voor de zaak. Door de titel keken mensen ook tegen me op, terwijl ik gewoon Wilbert ben die ijs maakt.”
Lesgeven aan IJscentrum
Toen Wilbert de titel op zak had, werd hij opgenomen in een groepje SVH Meesterijsbereiders dat elkaar vakinhoudelijk inspireert. Wilbert ging ook bij ijswedstrijden jureren. Hij geeft al jaren les aan het IJscentrum in Wageningen. Eerst examineerde hij daar ook, maar het lesgeven spreekt hem meer aan. “Bij examineren kijk je toe. Bij lesgeven kan ik mijn vak overbrengen op nieuwe mensen. Kan ik het vak promoten. Ambitieuze ijsbereiders raad ik aan altijd met eerlijke producten te werken en zichzelf te blijven.”
“Ik ben een vakidioot, dus ik wilde het hoogst haalbare bereiken
“Ik ben een vakidioot, dus ik wilde het hoogst haalbare bereiken
Behaalde titels
SVH Meesterijsbereider
(2006)