11 Sterklassers behalen diploma SVH Gezel Meesterkok en Lars Schreurs verkozen tot Sterklasser van het jaar

9 oktober, 2023

Geslaagden Sterklas okt 2023

Maandag 2 oktober vond de diploma-uitreiking plaats van een nieuwe lichting SVH Gezel Meesterkoks in lesrestaurant Warmoes van MBO College Centrum, ROC van Amsterdam. In totaal ontvingen 12 geslaagden van de Sterklas en het ROC van Amsterdam hun diploma. Van deze jonge talenten mogen 11 studenten zich nu vol trots SVH Gezel Meesterkok noemen. Onder wie Lars Schreurs, die niet alleen zijn diploma in ontvangst mocht nemen, maar ook werd uitgeroepen tot Sterklasser van het jaar 2023.

In het bijzijn van vrienden, familie, docenten en klasgenoten ontvingen de studenten hun diploma uit handen van Elvire Biegel, directievoorzitter bij ROC van Amsterdam, SVH Meesterkok Menno Post (Olivijn*), voorzitter van Sterklas en directeur van SVH Ricardo Eshuis. Coördinator van de opleiding, SVH Meesterkok Theo van Rensch was ook aanwezig en is enorm trots op zijn studenten: “Het is geweldig om als SVH Meesterkok te werken met talenten die dezelfde ambitie hebben om dit ook ooit te bereiken. En om ze na de opleiding af te leveren als Gezel Meesterkok, samen met mijn collega’s Bart Visser en Maykel Arts. Het was wel een uitnodiging om deze lichting naar het diploma te begeleiden, omdat ze in de Covid- periode zijn gestart. Dit leidde ook tot nogal wat uitval van leerlingen. Maar ik ben enorm trots op deze 12 talenten die de opleiding hebben afgerond en hun diploma hebben behaald. Inmiddels zijn er dit schooljaar alweer 21 nieuwe studenten gestart!”

Sterklasser van het jaar
Dit jaar werd er ook weer een ‘Sterklasser van het jaar’ verkozen. Student Lars Schreurs kreeg deze titel toegekend door zijn klasgenoten en was blij verrast: “Dat ik door mijn klasgenoten ben verkozen tot Sterklasser van het jaar had ik totaal niet verwacht, maar is natuurlijk erg leuk. Ze hebben me vooral gekozen omdat ik naast school regelmatig pop-ups organiseerde die in het teken stonden van duurzaam koken. Dit vind ik zelf een interessant en belangrijk thema en ik denk dat de nieuwe generatie koks zich hier meer mee bezig moet houden.” Ook is Lars er trots op dat hij de Sterklas heeft afgerond en het SVH Gezel Meesterkok diploma heeft behaald. “Ik wilde echt alles uit mijn koksopleiding halen. De Sterklas en het SVH Gezel Meesterkok diploma waren voor mij het hoogst haalbare, dus daar wilde ik voor gaan. Ik ben blij dat ik de opleiding succesvol heb afgerond. Voorlopig blijf ik werken bij het restaurant waar ik net ben begonnen: Restaurant Flore**. Daarnaast blijf ik ook pop-ups organiseren en wil ik uiteindelijk toewerken naar iets voor mezelf, maar ik weet nog niet in welke vorm.”

Sterklasser van het jaar 2023 Lars Schreurs

Over de Sterklas
De Sterklas behoort tot de hoogste culinaire vakopleidingen in Nederland en biedt de basis voor een succesvolle loopbaan in de (top)gastronomie, zowel nationaal als internationaal. De Sterklas is een initiatief van SVH Meesterkoks die het culinaire niveau in het koksvak zo hoog mogelijk willen houden en is bedoeld voor talenten met een flinke dosis ambitie. Voor talenten die alles uit zichzelf, hun opleiding én het koksvak willen halen. De opleiding wordt gevolgd via het ROC van Amsterdam en staat onder leiding van SVH Meesterkok Theo van Rensch.

Ricardo Eshuis: “De samenwerking tussen Sterklas en ROC van Amsterdam heeft de afgelopen periode een nieuwe dimensie gekregen nu er nog meer tijd, ruimte en mankracht beschikbaar is voor kwaliteit. Met een nieuw bestuur zal de Sterklas deze lijn doorzetten. Met een gerust hart en vol vertrouwen hebben drie bestuursleden (Peter Strijdonk, SVH Meesterkok Ben van Beurten en ik) plaatsgemaakt voor een nieuw bestuurslid, SVH Meesterkok Loek Beemster. Loek vormt nu samen met Menno Post, Jeroen Robberegt en Cathy Schenk (secretariaat) het nieuwe bestuur. Een groot woord van dank gaat uit naar SVH Meesterkok Ben van Beurten die vanaf de allereerste dag betrokken is geweest bij de Sterklas. De Sterklas kan als voorportaal van de SVH Meestertitel de komende jaren de branche voorzien van aanstormende toptalenten die mee moeten helpen met andere boegbeelden om de sector toekomstbestendig te maken.”

Ook is dit jaar voor het eerst een extra SVH certificaat uitgereikt voor patisserie, een groot onderdeel van het examen Gespecialiseerd kok, dat studenten van de Sterklas tijdens de opleiding moeten behalen. Zowel in de opleiding als de examinering neemt het onderdeel patisserie een prominentere plek in en dit wil de Sterklas apart waarderen. De studenten hebben daarom op basis van hun examen patisserie het certificaat SVH Gespecialiseerd kok Patisserie behaald. Met dit certificaat kunnen de Sterklassers aantonen dat zijn ook op het gebied van patisserie gekwalificeerd zijn.

Over de SVH Gezel Meestertitel
De SVH diplomapiramides gaan van laag naar hoog, met de SVH Meestertitel als hoogste graad van vakbekwaamheid. Tussen eind mbo en de SVH Meestertitel zat een kloof. Om deze kloof te dichten, is de route Leerling-Gezel-Meester ontwikkeld. De titel SVH Gezel is daarmee een opstap naar de SVH Meestertitel. De branche gaf aan behoefte te hebben aan dit soort hooggekwalificeerde medewerkers. Tot 2022 konden alleen de SVH Gezel Meesterkoks een diploma Gezel behalen, maar nu kunnen ook de Gezel Wijnmeester en de Gezel Meestergastheer/-vrouw een Gezelopleiding volgen. De CSA is de eerste opleiding die drie trajecten tot Gezel Meester aanbiedt. Ook voor de andere SVH Meestertitels worden Gezelopleidingen opgezet. Op deze manier hoopt SVH de kloof te dichten, de vakbekwaamheid in de horeca te vergroten en het behalen van de uiteindelijke SVH Meestertitel toegankelijker te maken en te stimuleren.