Winnaar IJssalon van het Jaar 2023: IJssalon Florence in Nederweert

9 juni, 2023

IJssalon vaacn het jaar 2023: IJssalon Florence

Waar vader en SVH Meesterijsbereider Marcel Janssen de titel IJssalon van het Jaar in 2002, 2011 en 2013 binnen sleepte, behaalde zoon Steff deze prestigieuze titel in 2018 en nu dus ook in 2023. Steff, die komend jaar de ijssalon overneemt, zet dan ook de traditie voort van winnende ijssalon. Niet alleen won de familie Janssen dus nu vijf keer de titel IJssalon van het Jaar, ook behaalde ze vijf keer de eerste plaats bij de ijswedstrijd de Gouden IJscreatie en al vier keer de eerste plaats bij de ijswedstrijd de Gouden IJsspatel met hun sorbet ijssmaken citroen, meloen, mango en abrikoos. Een prestatie van wereldformaat en ze mogen zich dan ook terecht IJssalon van het Jaar 2023 noemen. De jury van de wedstrijdcommissie was dan ook lovend over IJssalon Florence.

De Verkiezing IJssalon van het Jaar is een initiatief van de vereniging Ambachtelijk IJscentrum, branchevereniging voor ambachtelijke ijsmakers. Leden kunnen deelnemen aan twee ijswedstrijden, de Gouden IJsspatel en de Gouden IJscreatie. Voor de Gouden IJsspatel wordt ieder jaar een wedstrijdsmaak bepaalt. Dit jaar was dit Stracciatella, volgend jaar is dat een Peren demi. Maar liefst 55 ijsbereiders deden mee aan deze ijswedstrijd, welke gewonnen werd door Marc van Gaal van IJssalon IJs & Spijs in Haps. De Gouden IJscreatie is de ijswedstrijd die draait om de ijscoupe. Deelnemers aan deze ijswedstrijd moeten binnen zes minuten vier dezelfde coupes maken die moet voldoen aan een aantal eisen waar streng op wordt gejureerd. Dit jaar deden er dertien deelnemers mee met de Gouden IJscreatie.

Steff Janssen behaalde met zijn ijscreatie ‘Mirzano’ de tweede plek in de ijswedstrijd de Gouden IJscreatie. De creatie van Steff bestond uit het verplichtte stracciatella ijs, Lambertus ijs en Toffee Caramel ijs met een saus van Dulce de Leche caramel, slagroom, frambozen, chocolade decoratie en crumble. Prachtig opgemaakt in een mooie kom. Bij de zichtjury op het wedstrijdpodium belande Steff net buiten de prijzen, maar de blindejury was juist zeer te spreken over de smaak van de creatie waardoor dat Steff op de tweede plaats eindigde. Iets wat Steff niet meer had verwacht.

De nummers een, twee en drie van beide wedstrijden worden genomineerd voor IJssalon van het Jaar. Alle genomineerden worden door een jury bestaande uit leden van de wedstrijdcommissie van de vereniging beoordeeld die alle zes de ijssalons bezocht hebben. Om te kunnen winnen is het van belang dat de wedstrijdsmaak ook daadwerkelijk in de vitrine ligt voor de genomineerden die mee deden aan de Gouden IJsspatel. De genomineerden die deelname aan de Gouden IJscreatie moeten hun coupe zoals die ook op de wedstrijd is gemaakt aanbieden. Verder vindt er een hygiënekeuring plaats door een extern bureau. De ijsbranche kent namelijk haar eigen hygiënecode en hier wordt dus streng naar gekeken, zowel door het externe bureau maar ook door de juryleden. Bij IJssalon Florence zit met de hygiëne wel goed, want ze scoorde 100% zoals het natuurlijk hoort.

Dat kan ook niet anders, want de verkiezing IJssalon van het Jaar speelt behoorlijk binnen hun ijssalon, aldus Steff. ‘We willen ons graag meten met de rest van NL en dat leeft heel erg goed binnen onze organisatie. Bevestiging van je kunnen en vakmanschap. De wedstrijd doe ik alleen, sta ik alleen op het podium en daarna moeten we het met z’n allen doen. We houden er allemaal van, inclusief de medewerkers, om weer een mooie prijs te winnen’. En dat blijkt. De bevindingen van de juryleden waren dan ook lovend, ook als was het nog wel spannend want met de nummer twee scheelde het maar heel weinig.

IJssalon Florence is een geoliede machine waar medewerkers heel goed op elkaar zijn ingespeeld, de vitrine ziet er prachtig uit met hoog opgemaakte bakken ijs in de klassieke smaken, bijzondere ijssmaken zoals de Lambertus en natuurlijk ook de prijswinnende sorbetsmaken. Moeder Marjo zorgt als gastvrouw dat alle klanten in de watten worden gelegd. Vanuit de ijskeuken kijken vader en zoon Janssen zo de ijssalon in, maar klanten kunnen hun dus ook aan het werk zien. Je ziet en je proeft de smaak van vakmanschap bij IJssalon Florence. En daar zijn de medewerkers als de familie Janssen maar wat trots op. Als je binnen loopt bij IJssalon Florence dan kan je ook niet om de vele prijzen heen. Ook de beker voor de tweede plaats bij de Gouden IJscreatie staat in de vitrinekast waar nu dus wederom de beker voor IJssalon van het Jaar bij komt.

Tekst door: Mastos Aerdst
Hoofdbeeld: Bert Jansen

Bron: Ambachtelijk IJscentrum