Vierde vrouwelijke SVH Meesterijsbereider in Nederland

18 juni, 2013

Vierde vrouwelijke SVH Meesterijsbereider in Nederland

Jacqueline Hilders van IJscafé Da Benito in Haarlem is geïnaugureerd als SVH Meesterijsbereider. Zij heeft met goed resultaat haar Meesterproef afgelegd en is daarmee de vierde vrouw in Nederland die in het bezit is van de Meestertitel SVH Meesterijsbereider. Jacqueline werd een dag lang in haar eigen bedrijf gevolgd en op meer dan honderd onderdelen beoordeeld door de Plaatselijke Commissie Meesterproef SVH Meesterijsbereider. Nederland telt nu dertig ambachtelijke ijsbereiders die in het bezit zijn van deze officiële Meestertitel. SVH Meesterkok Imko Binnerts van restaurant Vis en Ko in Haarlem reikte tijdens de inauguratie de versierselen aan haar uit.

Bruidsthema
Jacqueline legde haar Meesterproef af die geheel in het teken stond van het bruidsthema. “Bruidstaarten zijn het leukst om te maken, je kunt er zoveel creativiteit in kwijt”, aldus de nieuwste SVH Meesterijsbereider. Sierstuk was de ‘Barbiebruid’ in een grote bruidstaart. De Commissie, bestaande uit SVH Meesterijsbereiders Walther Goemans (Goemans IJscafé in Zaandam) en Joep Biemans en secretaris Meestertitels, Carsten Klint, beoordeelde onder andere drie andere taarten, macarons met parfait en ijs en ijssmaken en -soorten zoals frambozensorbet, mangosorbet, witte en pure chocolade-ijs, rozenparfait, Grand Marnier-parfait en bosvruchtenmousse.

Samen met Ben Lefferts is Jacqueline verantwoordelijk voor de ijsbereiding bij Da Benito. Het allerliefste houdt zij zich bezig met het creatieve aspect zoals ijstaarten en in het bijzonder bruidstaarten. Met de titel SVH Meesterijsbereider wil zij meer aandacht besteden aan ijspatisserie in de ijssalon en inspiratie opdoen via de overige ambachtelijke ijsbereiders in Nederland om de Meestertitel op alle mogelijke manieren uit te dragen. Daarvoor sluit zij zicht aan bij IJsTOP, de vereniging van SVH Meesterijsbereiders.

Inauguratie
Tijdens een druk bezochte inauguratie op een zonovergoten terras voor de deur van IJscafé Da Benito in Haarlem, kreeg Jacqueline speciaal op haar verzoek de officiële versierselen uitgereikt door SVH Meesterkok Imko Binnerts. Hij benadrukte de bijzondere prestatie van Jacqueline en het belang van de Meestertitel. ”De horeca heeft met de Meestertitels een belangrijk middel in handen om excellente vakmensen te belonen. Met het afleggen van de Meesterproef heb jij bewezen, in het belang van kwaliteit en authentieke smaak, het beste uit jezelf te halen”.

Ambachten dragen bij aan de economie
De Sociaal Economische Raad (SER) heeft onlangs in een ontwerpadvies over de vraag hoe de ambachten in de toekomst kunnen bijdragen aan de economie geschreven, dat de (her)invoering van de Meestertitel voor vaklieden in meerdere branches een goed idee is om ambachten weer op de kaart te zetten. De ambachtseconomie beslaat een jaaromzet van zo’n € 110 miljard door 285.000 bedrijven en 774.000 werkenden. De horecabranche heeft met ruim 40.000 bedrijven en 309.000 werkenden een omzet van zo’n 14,3 miljard euro.

SVH organiseert namens de horecabranche sinds 1980 de Meesterproeven van vijf Meestertitels (Wijnmeester, Meesterkok, Meestergastheer, Meesterschenker en Meesterijsbereider). Voor de horeca draagt dit onder andere bij aan het imago van het betreffende vak, het geeft de jeugd een carrièreperspectief en stimuleert professionals om het beste uit zichzelf te halen. Deze Meestertitels zijn de hoogste graad van vakbekwaamheid en een keurmerk dat niet meer is weg te denken uit de Nederlandse horeca.