Tweede SVH Meestertitel voor Johan Kragtwijk

19 oktober, 2012

Tweede SVH Meestertitel voor Johan Kragtwijk

Johan Kragtwijk, maître-sommelier van Grand Restaurant Karel V in Utrecht, is geïnaugureerd als SVH Wijnmeester. Restaurant Karel V en De Librije in Zwolle zijn de enige twee horecabedrijven in Nederland waar zowel een SVH Meesterkok (Jeroen Robberegt en Jonnie Boer) als een SVH Meestergastheer en een SVH Wijnmeester werkzaam zijn. Net als Thérèse Boer is Kragtwijk nu in het bezit van twee SVH Meestertitels: SVH Meestergastheer en SVH Wijnmeester. Tijdens zijn inauguratie ontving Kragtwijk het eerste exemplaar van de vierde druk van het naslagwerk ‘Aan de slag met wijn’ van de schrijver Peter Klosse.

Dertigste SVH Wijnmeester van Nederland
Kragtwijk heeft zijn Meesterproef afgelegd in hetzelfde jaar dat hij door de organisatie van de Nederlandse editie van de restaurant- en hotelgids GaultMillau is onderscheiden met de titel ‘Sommelier van het Jaar’. De Commissie Meesterproef SVH Wijnmeester, onder leiding van secretaris SVH Meestertitels Carsten Klint, werd gevormd door SVH Meestergastheer Eduard van der Toolen (ROC Mondriaan, Den Haag), SVH Wijnmeesters Nic van Lokven (Het Savarijn, Nijmegen) en Anjo de Bont (De Moerbij, Warmond).

Tijdens zijn Meesterproef werd Kragtwijk een dag lang in Grand Restaurant Karel V op meer dan honderd proefondervindelijke en bedrijfsmatige onderdelen beoordeeld. Na afloop van de Meesterproef was de commissie meer dan overtuigd van de specialistische kwaliteiten op wijngebied van Kragtwijk. “We zijn verguld om de dertigste titel SVH Wijnmeester aan Johan Kragtwijk toe te kennen. Een vakman op het gebied van wijn en wijn-spijs in hart en nieren. En net als het product wijn; eigenzinnig, uniek en karaktervol”, aldus Eduard van der Toolen die met Kragtwijk en Klint het diploma ondertekende.

De Meestertitel SVH Wijnmeester van SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) is voor een sommelier de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de Nederlandse horeca. Naast SVH Wijnmeester voert SVH ook de Meestertitels SVH Meesterkok, SVH Meestergastheer, SVH Meesterschenker en SVH Meesterijsbereider.

Aan de slag met Wijn
Ton Koolsteeg, voormalig docent organoleptiek van de Wijnacademie, overhandigde Kragtwijk na een persoonlijke toespraak de officiële versierselen die horen bij de titel SVH Wijnmeester. Tevens kreeg Kragtwijk als verassing van Peter Klosse (professor Gastronomie bij Stenden University, Leeuwarden & Hogeschool Zuyd/Hotel Management School Maastricht en oprichter van de Academie voor Gastronomie) het eerste exemplaar uitgereikt van het SVH Leermiddel ‘Aan de slag met wijn’.

De vierde druk is geactualiseerd op het gebied van wijnwetgeving, spelling, indeling van wijngebieden en wijnaanduidingen. Bovendien zijn diverse nieuwe wijnetiketten opgenomen. Het is boek bevat actuele informatie over klassieke en nieuwe wijnen uit de wijngebieden binnen en buiten Europa. Onderwerpen zoals wijngaard, wijnbouw, vinificatie, etikettering, wijnwetgeving, de smaak van wijn, wijnbehandeling, wijngebieden en wijnen komen uitgebreid aan bod. Per land en wijngebied worden de omvang, ligging, klimaat, bodem, druivenrassen, wetgeving en de invloed hiervan op de verschillende wijnen behandeld. Het boek is volledig in kleur geïllustreerd en wordt al jaren gebruikt als leermiddel in het onderwijs, maar het is ook een gedegen naslagwerk voor de professional en wijnliefhebber.

SVH feliciteert Johan Kragtwijk met zijn behaalde titels!