Twee SVH Meesters voor Bolenius

9 oktober, 2012

Twee SVH Meesters voor Bolenius

Chef-kok Luc Kusters (rechts) en gastheer Xavier Giesen (links) van Bolenius Restaurant in Amsterdam zijn door SVH Meesterkok Robert Kranenborg geïnaugureerd als respectievelijk SVH Meesterkok en SVH Meestergastheer. Deze twee professionals scharen zich daarmee in een indrukwekkende lijst met restaurants, waaronder De Librije, Da Vinci en De Bokkedoorns, waar zowel een SVH Meesterkok als SVH Meestergastheer werkzaam zijn. Nooit eerder behaalden twee professionals van hetzelfde bedrijf in één jaar de hoogste graad van vakbekwaamheid en werden op dezelfde dag geïnaugureerd. Kusters en Giesen werden ieder een dag lang in Bolenius Restaurant beoordeeld op meer dan honderd proefondervindelijke en bedrijfsmatige onderdelen.

Inauguratie
In aanwezigheid van veel collega’s die werkzaam zijn in de top van de Nederlandse gastronomie, vrienden, familie en leveranciers reikte de culinaire vader van Kusters en Giesen, SVH Meesterkok en RTL Topchef-presentator Robert Kranenborg, de officiële versierselen uit. “Voor de weg naar de top is meer nodig dan alleen talent. Het vereist doorzettingsvermogen en de wil om te blijven leren en groeien. SVH Meesters zetten de standaard, zij dragen verantwoording voor de smaak in deze tijd en het samengaan van traditie en nieuwe ontwikkeling. De Meestertitel is een voorbeeld en motiveert jonge collega’s het beste uit zichzelf te halen.”, aldus Kranenborg.

Luc Kusters
De restaurants waar Kusters ervaring heeft opgedaan zijn indrukwekkend. Zo werkte hij bij SVH Meesterkoks zoals Margo Reute (Da Vinci), René Brienen (Brienen aan de Maas), Toine Hermsen en in drie verschillende bedrijven met Robert Kranenborg. De Meesterproef voor Kusters werd afgenomen door de commissie bestaande uit SVH Meesterkoks Cees Helder en André van Doorn (Kasteel Heemstede) en Carsten Klint, secretaris SVH Meestertitels. De commissie was zeer onder de indruk van de filosofie van Kusters en de uitvoering van de gerechten van een innoverende keuken, welke Kusters betitelt als “Nieuw Amsterdams”.

Xavier Giesen
Giesen werkte, voordat hij samen met Kusters in 2010 Bolenius startte, bij gerenommeerde restaurants zoals La Rive in het InterContinental Amstel Amsterdam, De Kas en Vossius. In 2003 behaalde Giesen de eerste prijs van de wijn-spijswedstrijd ‘Grand Prix Laurent Perrier’. De Meesterproef voor Giesen werd afgenomen door de commissie bestaande uit SVH Meestergastheren Marcel Swaghoven (Valuas) en Léon IJpelaar (Zoetelief) en Carsten Klint, secretaris SVH Meestertitels. Het oordeel van de commissie was unaniem over Giesen en zijn brigade: “Rustig, professioneel en voorkomend. Bij een bezoek aan Bolenius krijg je als gast een warme deken over je heen, zonder het gevoel te hebben dat er een kunstje wordt opgevoerd. Iedereen kent zijn verantwoordelijkheid, en er is een grote mate van productkennis en vakkennis.”