Meester Boulanger Hiljo Hillebrand en Renske Huyben bereiden zich voor op Best of Mondial du Pain

3 februari, 2023

Hiljo Hillebrand en Renske Huyben

Op 2 en 3 maart vertegenwoordigen Meester Boulanger Hiljo Hillebrand en Renske Huyben Nederland tijdens de internationale wedstrijd Best of Mondial du Pain. In de weken voor de wedstrijd doen ze er alles aan om zo voorbereid mogelijk naar Japan te gaan.

In oktober 2021 behaalden Renske Huyben en Hiljo Hillebrand de vierde plaats tijdens Mondial du Pain in Nantes. Daarmee bemachtigden ze een ticket voor Best of Mondial du Pain in Tokio. In maart strijden ze namens Nederland tegen de teams uit Japan, Spanje, Italië, Frankrijk en België.

Tot aan de wedstrijd in Japan trainen Renske en Hiljo ieder weekend en kijken ze waar ze nog winst kunnen behalen. Het ziet er veelbelovend uit, laat Hiljo weten, hoewel er ook nog ruimte is voor verbetering. Op zaterdagen houden ze zich bezig met de voorbereiding, waar ze in Tokio 1,5 uur tijd voor krijgen. Op zondag trainen ze voor de wedstrijddag zelf, die 8,5 uur duurt. “Het is zwaar, want het komt er nu echt op aan”, vertelt Renske. “Het zijn lange dagen, maar iedere keer dat we trainen gaat het beter.”

Goede voorbereiding
Het is belangrijk dat de voorbereiding goed staat. Hiljo: “Als je goed uit de startblokken komt, geeft dat veel rust tijdens de wedstrijd. Zeker ikzelf ben wat onrustig, omdat de situatie tijdens zo’n wedstrijd heel anders is dan thuis.” Om die reden trainen Hiljo en Renske elk weekend op een andere plek, zodat ze te maken krijgen met verschillende ovens, temperaturen en omgevingen. “We zijn continu aan het verplaatsen om op alles voorbereid te zijn.”

Een lastig onderdeel van de voorbereiding is de Respectus Panis, een beweging uit Frankrijk waarbij men teruggaat naar de basis en het brood van simpele ingrediënten en geheel zonder machines gemaakt moet worden. Renske moet daarvoor werken met een ouderwetse houten trog, wat veel tijd kost en daarnaast erg zwaar is. “Daar zijn we minstens een half uur van de voorbereidingstijd mee bezig.”

Japan
Ondanks de uitdagende onderdelen hebben Renske en Hiljo vertrouwen dat het in Tokio goed komt met de tijdslimiet. Hiljo: “Theoretisch gezien moeten we het kunnen halen. Hoewel je op zo’n dag bij wijze van spreken een marathon loopt, dus je weet nooit hoe het echt zal gaan.” Ze zien wel op tegen de grondstoffen waarmee ze in Japan zullen moeten werken. “We zijn daarin afhankelijk van de organisatie, en grondstoffen kunnen veel invloed hebben op het brood”, vertelt Renske. “Normaal gesproken laad je een busje vol met alle benodigdheden en rijd je daarmee naar de wedstrijdlocatie, maar nu moeten we het doen met wat er in onze koffers gaat.” Dat de wedstrijd aan de andere kant van de wereld is, baart Hiljo soms wat zorgen. “Voor mijn gevoel gaan we er heel ‘arm’ naartoe, omdat we zo weinig meenemen. Ik heb al veel wedstrijden gedraaid, maar dit vind ik echt heel spannend.”

Steun uit het team
Renske en Hiljo zijn goed op elkaar ingespeeld nu ze al een tijd samenwerken. Renske leerde door hun deelname aan Mondial du Pain veel over broodbakken, iets waar ze voor die tijd nog weinig ervaring in had. Renske is patissier en haar ervaringen lenen zich goed voor het creatieve en fijnere werk. “Renske is heel steady”, zegt Hiljo. “We kunnen elkaar goed naar het niveau brengen dat we willen bereiken.”

Hiljo en Renske halen veel steun uit hun coaches en het Boulangerieteam. Onder de kritische blik van Hans Som, Wietse Schiere, Mike Onasse en Gerrit Huckriede komen ze elk weekend een stap verder in hun training. Hiljo: “Ze letten allemaal op andere dingen, zoals de eindproducten, de details of de tijdsplanning. Het is heel gaaf dat ze de tijd maken om zo lang te kijken, mee te schrijven en te observeren, zodat we onszelf kunnen blijven verbeteren.”

Hiljo noemt de deelname aan de wedstrijd om die reden een teamprestatie. “Een heel aantal bakkers is ons al voorgegaan in wedstrijden als deze en daar leren we veel van. Wij bereiden nieuwe deelnemers straks ook voor op komende wedstrijden. Daar draait het Boulangerieteam om: kennisdelen, feedback geven en elkaar verder helpen.”

Kijken ze naast hun intensieve voorbereidingen ook uit naar hun reis naar Japan? “Ik kan dat nog niet”, zeg Hiljo. “Ik hoor van iedereen dat Japan ontzettend mooi is, maar ik ben nu alleen maar bezig met de wedstrijd.” Dat geldt ook voor Renske, hoewel ze op dit moment nog weinig last heeft van spanning. “Ik zit heel erg in het nu omdat ik vol focus op de trainingen. Maar de echte spanning komt nog wel.” (Bakkers in Bedrijf, februari 2023)