Terugblik SVH Meesterdag 2017

29 juni, 2017

Terugblik SVH Meesterdag 2017

Landgoed Duin en Kruidberg vormde maandag 19 juni jl. het decor voor de tweede SVH Meesterdag. Tijdens de SVH Meesterdag komen SVH Meesters bij elkaar om te praten over de ontwikkelingen in de branche, worden oude en nieuwe SVH Meesters gelauwerd en verzorgen de examenkandidaten van de Sterklas het diner dat hun Proeve van Bekwaamheid is.

SVH organiseert deze dag met en voor de SVH Meesters om de verbinding tussen alle Meestertitels te verbeteren en om Meesters met elkaar het gesprek aan te laten gaan over de plek van de Meestertitel in de branche. Het is dé dag waarop oude en nieuwe SVH Meesters hun visie op het vak kunnen delen en in het bijzonder op onderwijs. Het is ook de dag dat de partners van de SVH Meesters mee kunnen genieten van al het goede dat onze wereld van gastvrijheid te bieden heeft. Het zijn immers de partners die het mogelijk maken dat de Meesters dag in dag uit boegbeelden zijn voor de Nederlandse Horeca. Het is niet alleen SVH die achter de Meesters staat, maar het zijn vooral de partners.

Proeve van Bekwaamheid: op weg naar meesterschap.
Tijdens een bijzonder zomerse avond genoten de gasten van een voortreffelijk diner, dat gold als Proeve van bekwaamheid voor 20 Sterklassers en 2 Gastronoom-Sommeliers van het ROC van Amsterdam. Onder begeleiding van SVH Meesterkok Theo van Rensch en SVH Meestergastheer Wil Kauffman van het ROC van Amsterdam, en SVH Meesterkok Alain Alders van Duin en Kruidberg, gingen zij aan de slag met signature dishes van verschillende SVH Meesterkoks.

Elk gerecht werd door de Sterklasleerlingen in een korte film toegelicht. Dit deden zij met de 2 Gastronoom-Sommeliers die het wijnarrangement hebben samengesteld. Zo is elk gerecht voorzien van een passende wijn. Tussen de verschillende gangen werden de gasten bijgepraat over de laatste ontwikkelingen bij SVH. Zo maakten de aanwezigen kennis met de nieuwste examens en leermiddelen voor Kok en Gastheer/-vrouw, waaraan veel SVH Meesters hun medewerking hebben verleend. Ook de nieuwe diploma’s en de leermiddelen voor SVH Bedieningsassistent en SVH Keukenassistent kwamen aan bod. Een van de hoogtepunten van de avond was het aankondigen van een nauwe samenwerking tussen de Sterklas en SVH. Deze samenwerking is bezegeld met een intentieverklaring, die ter plekke werd ondertekend door Marcel de Leeuw, voorzitter van de Sterklas, en SVH directeur Ricardo Eshuis.

Alle aanwezige nieuwe SVH Meesters en jubilarissen werden in het zonnetje gezet. Bekijk op de website een overzicht van alle nieuwe en jubilerende SVH Meesters. Allen nogmaals van harte gefeliciteerd!

Wie is SVH Meesterkenner 2017?
Ook dit jaar werd tijdens de SVH Meesterquiz de kennis over SVH, SVH Meesters en Meestertitels getest. In een zinderende finale bleek SVH Meestergastheer Ailko Faber de meeste kennis paraat te hebben. Hij werd dan ook bekroond tot de SVH Meesterkenner 2017!

De brug tussen onderwijs en de SVH Meesterkok: SVH Gezel Meesterkok
SVH en de Sterklas (ROC van Amsterdam) hebben een Letter of Intent getekend waarin ze aangeven nauw te gaan samenwerken. Doel van deze samenwerking is het gezamenlijk ontwikkelen van branche-erkende diploma’s voor koksopleidingen van het hoogste niveau.

De samenwerking komt op het moment dat het Gilde van Nederlandse Meesterkoks en het Koksgilde zijn opgegaan in het Gastronomisch Gilde. De Sterklas was een initiatief van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks. Om de banden tussen de Sterklas en de SVH Meesterkoks te borgen, is samenwerking met SVH erg belangrijk. SVH en de Sterklas gaan op de Horecava 2018 het diploma SVH Gezel Meesterkok presenteren. Er zit nu een kloof tussen eind mbo en de Meestertitel. Die kloof gaan we overbruggen met de titel SVH Gezel Meesterkok, de opstap naar SVH Meesterkok. De branche heeft aangegeven behoefte te hebben aan dit soort hoog gekwalificeerde chefs. Voor deze tussenstap werken SVH en de Sterklas de opzet en inhoud uit. Het is een goed voorbeeld van excellentieprogramma’s die op voorspraak van het Ministerie van Onderwijs in het mbo opgezet worden. Het is de bedoeling dat voor alle SVH Meestertitels de meester gezelstatus wordt ingevuld. Meer weten over de SVH Gezel Meesterkok?

De brug tussen onderwijs en de SVH Meesterkok: SVH Gezel Meesterkok
SVH en de Sterklas (ROC van Amsterdam) hebben een Letter of Intent getekend waarin ze aangeven nauw te gaan samenwerken. Doel van deze samenwerking is het gezamenlijk ontwikkelen van branche-erkende diploma’s voor koksopleidingen van het hoogste niveau.

De samenwerking komt op het moment dat het Gilde van Nederlandse Meesterkoks en het Koksgilde zijn opgegaan in het Gastronomisch Gilde. De Sterklas was een initiatief van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks. Om de banden tussen de Sterklas en de SVH Meesterkoks te borgen, is samenwerking met SVH erg belangrijk. SVH en de Sterklas gaan op de Horecava 2018 het diploma SVH Gezel Meesterkok presenteren. Er zit nu een kloof tussen eind mbo en de Meestertitel. Die kloof gaan we overbruggen met de titel SVH Gezel Meesterkok, de opstap naar SVH Meesterkok. De branche heeft aangegeven behoefte te hebben aan dit soort hoog gekwalificeerde chefs. Voor deze tussenstap werken SVH en de Sterklas de opzet en inhoud uit. Het is een goed voorbeeld van excellentieprogramma’s die op voorspraak van het Ministerie van Onderwijs in het mbo opgezet worden. Het is de bedoeling dat voor alle SVH Meestertitels de meester gezelstatus wordt ingevuld. Meer weten over de SVH Gezel Meesterkok?

Nieuwe SVH Meesters en jubilarissen
Het leverde een weergaloos mooi plaatje op: de SVH Meesters van het eerste uur samen met de nieuwste meesters op een podium. Een van de allereerste SVH Meesterkoks in Nederland is de heer Kooij (met zonnebril op de foto). Ad Kooij behaalde de titel in 1980. Ook op deze foto de meest recent geïnaugureerde SVH Meesterkok: Menno Post van De Bokkedoorns**. Hij behaalde in 2017 zijn titel.

Met dank aan onze sponsoren