SVH Meesters Jonnie Boer en Thérèse Boer van De Librije op eerste plaats Lekker 2016

26 oktober, 2015

SVH Meesters Jonnie Boer en Thérèse Boer van De Librije op eerste plaats Lekker 2016

De jaarlijkse race om de eerste plaats in restaurantgids Lekker500 is gewonnen door restaurant De Librije in Zwolle, van SVH Meesterkok Jonnie Boer en SVH Meestergastheer en SVH Wijnmeester Thérèse Boer. SVH Meesters zijn weer volop vertegenwoordigd in de top van de lijst; bij negen van de tien restaurants in de Top 10 werken een of meer SVH Meesters.

SVH Meesterkok Jannis Brevet van restaurant Manoir Inter Scaldes in Kruiningen, die de afgelopen twee jaar de nummer 1 was, zakt een fractie terug. Hetzelfde gebeurt met SVH Meesterkok Jacob-Jan Boerma van restaurant De Leest in Vaassen: hij gaat met miniem verschil van de tweede naar de derde plaats in de Lekker500 van 2016. De Librije kwam van de derde plaats. Voor het eerst in het 38-jarig bestaan van Nederlands oudste en grootste restaurantgids is er nauwelijks onderling verschil tussen de bovenste drie. Volgens hoofdredacteur Annelies Pijper was het rangschikken dan ook bijna ondoenlijk. “De topchefs van ons land zijn zo ontzettend goed en ze groeien zo zeer naar elkaar toe, dat er bijna geen onderscheid meer te maken valt. Je kunt het vergelijken met het moeten kiezen tussen Mozart, Bach en Beethoven. Dat lukt bijna niet.”

Beleving nieuwe locatie Librije
De keuze voor De Librije werd, naast de onberispelijke kwaliteit van de keuken, uiteindelijk mede bepaald door de beleving van de nieuwe locatie in de flitsend verbouwde voormalige Zwolse vrouwengevangenis en het totaal van design, decorum en samenwerking van de brigades.

Wijzigingen in lijst
De redactie van de Lekker500 heeft verder stevig ingegrepen in haar Top-100. Nogal wat kandidaten wisselden van plaats. Zo stijgt Beluga Maastricht van SVH Meesterkok Hans van Wolde vier plaatsen en betreedt daarmee de Top-10 op de 7de plaats. De Lindehof van SVH Meesterkok Soenil Bahadour in Nuenen nadert de Top-10 door een stijging van 17 naar 14, terwijl Wolfslaar in Breda van drievoudig SVH Meester Ton Pinxten van 75 naar 69 is doorgeschoven (+6). Net als vorig jaar is Librije’s Zusje in Amsterdam van SVH Meesterkok Sidney Schutte de grootste stijger met een lift van 50 naar 30 (+20).