SVH Meesterkok Michel Hanssen schrijft na hartinfarct Spice Wise

17 februari, 2015

SVH Meesterkok Michel Hanssen schrijft na hartinfarct Spice Wise

Hoe zoutloos koken spannend, puur en lekker kan zijn

Wat begon als een gewone zondag in juni 2012, eindigde voor SVH Meesterkok Michel Hanssen in een drama. Hij werd getroffen door een hartinfarct, waarbij zijn hart onherstelbaar werd beschadigd. Een dubbele klap, omdat hij vanaf dat moment geen maaltijden met toegevoegd zout meer mocht eten. En dat voor iemand voor wie 40 jaar lang alles om voedsel draaide. Maar zijn zoektocht naar smaakvolle gerechten zonder zout leverde ook wat moois op: wat hij al jaren van plan was – een kookboek maken over kruiden en specerijen – werd werkelijkheid. Begin februari verscheen zijn kookboek Spice Wise.

In het boek staan meer dan zeventig mixen en sauzen, tientallen gerechten en honderden tips en variaties. Van Maleisische currykruiden en chermoula uit Marrakech tot de traditionele gehaktkruiden uit oma’s keuken. Michel Hanssen: “Bij koken draait het allemaal om op smaak maken en zonder toegevoegd zout moet je zoeken naar andere manieren om dat te doen. De natuurlijke aroma’s van zelfgemaakte kruidenmengsels benadrukken de smaak van andere ingrediënten, vullen ze aan of geven een gerecht juist contrast. Zo maak je voedsel spannend, puur en écht lekker.” Het boek is daarom niet alleen geschikt voor mensen met een zoutarm dieet, maar voor iedereen die gezonder wil leven en die het een uitdaging vindt om stap voor stap al ruikend, proevend en proberend eigen melanges te maken.

Het schrijven van het boek werkte voor Michel Hanssen therapeutisch. “Voedsel is mijn passie en mijn leven. Ik dacht dat ik nooit meer van eten zou kunnen genieten. Dankzij dit boek heeft het nu toch iets positiefs gebracht. In het begin kon ik er per dag maar een kwartier aan werken. Dan moest ik weer een paar uur rusten. Ik bedacht melanges en mijn vrouw probeerde ze uit in onze keuken. Zo kwamen we tot de meest verrassende en smaakvolle recepten.”

SVH Meesterkok
Michel Hanssen behaalde in 1983 zijn titel SVH Meesterkok. Zijn loopbaan bracht hem in de keukens van diverse internationale (sterren)restaurants. Hij was chefkok van Kasteel Erenstein in Kerkrade, het Kurhaus Hotel in Scheveningen en Hotel Pulitzer in Amsterdam. Verder was hij kruidenspecialist voor grote leveranciers. Maar ook daarbuiten zetten hij zich in voor het vak, onder meer als bestuurslid van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks en de SAM (Stichting Ambachtelijk Meesterschap), en als freelance docent voor de Sterklas. Voor SVH was hij actief als Examinator Restaurantkok, lid van de Centrale Examencommissie SVH Restaurantkok en mede-auteur voor het SVH Leerboek voor basisrecepturen (Hoofdstuk Sauzen en Specerijen) uit de leermiddelenserie voor koks in opleiding.