SVH Meesterkok Lucas Rive opent restaurant onder zijn eigen naam

26 april, 2013

Voormalig tweesterren-chef Lucas Rive opent samen met zijn vrouw restaurant Lucas Rive in Hoorn. Hiermee komt een lang gekoesterde wens in vervulling. Lucas nam december 2012 afscheid als chef de cuisine van De Bokkedoorns, waar hij het restaurant naar twee sterren Michelin kookte en dit tot en met zijn afscheid, tweeëntwintig jaar lang, prolongeerde. In totaal was Lucas zevenentwintig jaar werkzaam bij De Bokkedoorns. Lucas en Deborah zijn per 1 juni de nieuwe exploitanten van wat nu nog restaurant De Hoornse Kogge heet. Restaurant Lucas Rive is gelegen aan de Oude Doelenkade, met zicht op de Binnenhaven van Hoorn.

Palmares
Het nieuws van zijn vertrek bij De Bokkedoorns sloeg destijds in heel culinair Nederland in als een bom. Lucas wilde voor zichzelf beginnen en het liefste in zijn geboortestad en woonplaats Hoorn. “Het was tijd om mijn horizon te verbreden en daarom heb ik ervoor gekozen de knuppel in het hoenderhok te gooien. Ik ben 50, dus nu kan het nog.” Eerder werkte Lucas in De Oude Rosmolen, La Rive van het InterContinental Amstel Amsterdam en De Kersentuin met Joop Braakhekke. Toen hem op de lagere school werd gevraagd wat hij later wilde worden, antwoordde hij: “Chef-kok.” Hij heeft zich van dat voornemen nooit af laten brengen. Op zijn negenentwintigste was hij de jongste chef in Nederland die bekroond was met twee sterren door Michelin.

In 2010 is Lucas onderscheiden met de Zilveren Ui van Kesbeke Fijne Tafelzuren als culinair specialist die het verwerken van fijn tafelzuur in dagelijkse en bijzondere gerechten stimuleert. De hoogste graad van vakbekwaamheid in de Nederlandse horeca, SVH Meesterkok, behaalde hij in 2011. Begin 2012 kreeg hij de Wine Professional Diamond Award toegekend als voorbeeld voor gastronomisch toonbeeld van culinair vakmanschap en professionele passie. “Met zijn herkenbare eigen kookstijl slaagt hij er steevast in producten van hoogstaande kwaliteit boven zichzelf te doen uitstijgen.”, aldus het juryrapport.

Formule
Lucas en Deborah willen een vlot restaurant. Informele uitstraling waar zowel jong en oud zich thuis voelen. De keuken zal gericht zijn op de filosofie van Lucas: creatief en herkenbare ingrediënten en gerechten. ,,Wij denken dat met namen Hoorn de geschikte stad is die ruimte biedt aan een restaurant met onze ambities. We gaan voor kwaliteit en continuïteit en we willen zo snel mogelijk een bedrijf voeren zoals wij het voor ogen zien. Als dat in de toekomst wordt onderscheiden door een instituut als Michelin, zullen wij dat met veel plezier uitdragen. Het is echter geen streven: dat is een vol restaurant met enthousiaste, terugkerende gasten. We zijn bovendien ontzettend trots dat wij met onze dochter Rebecca kunnen samenwerken in het weekend”, aldus Lucas en Deborah. Rebecca Rive studeert aan de Internationale Hogere Hotelschool van Stenden University in Leeuwarden.