Luc Blok draagt sinds 2007 de titel SVH Meesterijsbereider. In 1997 vestigde Luc Blok zich als ambachtelijk ijsbereider met zijn eigen ijssalon Luciano in Wassenaar. Dat was de start van een klein ijsimperium: inmiddels zijn er Luciano’s in meer dan negen steden. Het ijs wordt bereid door Luc Blok en zijn team in de professionele ijsmakerij in Wassenaar.
Luc, zeg eens. Hoe ben jij het ijsvak ingerold?
Ik was nog erg jong toen ik al verkocht was voor het vak. Ik wilde eigenlijk naar de hotelschool gaan, toen mijn vader vlak daarvoor, in 1983, een ijssalon in Den Haag kocht. En zo begon ik mijn ijscarrière op 16-jarige leeftijd in die salon. Ik ben nooit meer weggegaan.
Mag je zomaar een ijssalon openen, of heb je diploma’s nodig?
In die tijd had je een middenstandsdiploma nodig alvorens je een ijssalon mocht openen. Tegenwoordig is dat niet meer. Ik heb zelf bijna alle cursussen gedaan bij het IJscentrum in Wageningen. SVH Meesterijsbereiders geven daar les en examineren, dus daar moet je zijn om je diploma te halen.
Welke diploma’s heb jij?
Ik heb een jaar de handelsvakschool gedaan, maar toen ik niet meer leerplichtig was ben ik meteen gestopt. Daarna ben ik begonnen met basis ijsbereider, ijsspecialist, cursus patisserie, cursus chocoladetechnieken, SVH Sociale Hygiëne en nog een paar. Ik wilde de beste worden en alles weten.
Wat betekent dit vak voor jou en waarom is ijs zo bijzonder?
Het is het leukste vak dat er is: er is nog nooit iemand chagrijnig in de salon geweest. Mensen zijn altijd vrolijk, want iedereen wordt blij van ijs. Ik vind het contact met de mensen, het sociale aspect denk ik het gaafste. IJs is geen noodzakelijke aankoop, maar mensen verheugen zich er enorm op. Mensen rijden zelfs 30 km om voor jouw ijs, dat is toch fantastisch!
Wanneer wist je dat je SVH Meester wilde worden en waarom?
Zoals gezegd, ik wilde de beste worden. Ik keek toentertijd op tegen Peter Wolfse, Peter van de Poel en Theo Clevers. Dat waren boegbeelden voor mij. In 2007 heb ik mijn SVH Meesterijsbereidertitel gehaald. Vanaf dat moment begint het pas echt. Dan ga je met de club SVH Meesterijsbereiders naar Italië op studiereis. Dan leren we bijvoorbeeld hoe marsala gemaakt wordt. Dat had je nooit kunnen bedenken als je in je eentje in een ijssalon werkt. Ook hebben we bijvoorbeeld gezien waar hazelnoten groeien en hoe ze binnenkomen in de ijssalon. We ontdekken samen nieuwe smaken, verbeteren onze producten en krijgen workshops van collega’s in Frankrijk en Italië. Het is een soort community van ijsbereiders in Europa.
Wanneer ben je volgens jou een SVH Meester?
Natuurlijk moet je je basisdiploma’s hebben zoals basis ijsbereider. Maar ik vind dat je ook je specialisme ontwikkeld moet hebben en dingen bewezen moet hebben. Eigenlijk, Meesterlijk bezig zijn: dat je mee hebt gedaan aan wedstrijden (en soms gewonnen), artikelen hebt geschreven in vakbladen en dat je een persoon bent in de ijswereld. Ik kende bijna alle SVH Meesterijsbereiders al voordat ik zelf Meester werd. De hele ijswereld kent elkaar. Je ontmoet elkaar op beurzen en feestavonden.
Is daar het IJsvak in Gorinchem een goed voorbeeld van?
Ja absoluut. Deze beurs vindt het eerste weekend van maart plaats, dan zijn de meeste ijssalons een tijd dicht geweest. Op de beurs zie je dan weer bekende en nieuwe gezichten zoals vertegenwoordigers, leveranciers, collega’s. Dan groeit de passie weer. En je doet natuurlijk mee aan wedstrijden, bekijkt en proeft nieuwe producten, je wordt daardoor echt getriggerd voor het seizoen.
Een paar weken na de beurs kwam het coronavirus ons overhoop halen. Hoe gaan jullie om met de coronamaatregelen? Zijn jullie gesloten (geweest)?
We vielen 16 maart helemaal in het niet. Wat gaat er gebeuren? Gaan we naar de klote? We wisten dat dit pijnlijk zou gaan worden voor de branche. We zijn drie weken dicht geweest, maar hebben daarna toch besloten onze deuren open te gooien voor afhaal. We zijn in nauw contact met de handhaving en het RIVM komt geregeld langs om te controleren.
Welke maatregelen hebben jullie getroffen?
Onze ijsjes worden allemaal ingepakt, ook hoorntjes. Verder hebben we iemand voor de ijssalon staan die, als mensen hun ijsje rondom de salon willen opeten, wegstuurt. Mensen zien het toch, vooral nu, als een uitje. Maar ik moet zeggen, de meeste mensen snappen het en houden zich netjes aan de regels. 99% van de mensen stapt in de auto en rijdt weg. Oh, en we hebben ook gele strepen op de stoep voor de wachtrij.
Merk je verschil in drukte vergeleken met andere jaren?
Bij sommige salons wel, bijvoorbeeld die in Wassenaar. Die salon ligt tegenover een camping waar nu geen toeristen zijn, daar is het echt survivallen nu. Bovendien zijn toch veel mensen bang en blijven binnen. Maar aan de andere kant is het voor de mensen die wel durven te komen ook echt een uitje. Ze zijn blij dat ze er even uit zijn. We hebben het gevoel dat we iets voor die mensen kunnen betekenen.
Vind je het lastig om aan de maatregelen te voldoen?
Dat verschilt bij ons per winkel. In Utrecht hebben we bijvoorbeeld maar één deur, waar de hele dag mensen voor staan. Daar moet je verkeersagent spelen.
Heb je tips voor collega’s om het hoofd boven water te houden in deze tijd?
Er zijn gelukkig veel manieren voor ijssalons om open te blijven: bezorgen, drive-through, alleen afhalen met strikte regels. Het belangrijkste vind ik: ga niet lopen juichen dat wij wel open zijn. Niet te hard roepen dat ze hierheen moeten komen. Houd je netjes aan de regels en denk aan je medewerkers, ook zij moeten aan de anderhalve meter regel kunnen voldoen.
Hoe zie jij de toekomst?
Daar ben ik voorzichtig in. Ik vraag me af wat we gaan doen, komen er nieuwe richtlijnen? Wij hebben alles aangepast, maar anderhalve meter in de horeca is onmogelijk. Nogmaals, ik ben blij dat wij iets mogen verkopen, maar je hebt meer nodig. We zien een duidelijke afgezwakte omzet. Ik ben gewoon nieuwsgierig, wat gaat het worden?
Tot slot nog een vraag om het interview positief af te sluiten. Wat is jullie nieuwe smaak van 2020?
De Zabaglione y café de Colombia! Dat is een heel mooi product dat ik begin april geïntroduceerd heb. Ik ben vorige zomer naar Colombia geweest, op ontdekkingsreis naar mooie producten. De koffie die in Colombia gebrand wordt, heb ik gecombineerd met het Italiaanse dessert: Zabaglione. Een van mijn favorieten tot nu toe!