Sommelier Jaco van Hensbergen haalt hoogste graad van vakbekwaamheid

20 februari, 2013

Sommelier Jaco van Hensbergen haalt hoogste graad van vakbekwaamheid

“Wijnmeester en Meesterkok werkzaam bij restaurant Parkheuvel in Rotterdam”

Jaco van Hensbergen, sommelier bij restaurant Parkheuvel in Rotterdam, is geïnaugureerd als SVH Wijnmeester. Van Hensbergen (30) is een van de jongste professionals ooit, die deze hoogste graad van vakbekwaamheid in de Nederlandse horeca heeft behaald. Naast Van Hensbergen (SVH Wijnmeester) is bij Parkheuvel nog een Meester werkzaam: patron-cuisinier Erik van Loo is SVH Meesterkok sinds 1997. Hiermee positioneert Parkheuvel zich in een bijzondere rij van restaurants waar twee professionals werkzaam zijn met deze titels. Naast Parkheuvel ** zijn dit Grand Restaurant Karel V * (Utrecht), De Gieser Wildeman * (Noorderloos), Ciel Bleu Restaurant ** (Hotel Okura Amsterdam) en De Librije *** (Zwolle).

Derde SVH Wijnmeester in drie jaar
De titel SVH Wijnmeester is voor een sommelier de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de Nederlandse horeca. Het is slechts voor de derde keer in drie jaar tijd dat een sommelier met succes de Meesterproef heeft afgelegd en de titel heeft behaald. In 2010 was Noël Vanwittenbergh, sommelier bij Ciel Bleu Restaurant, succesvol en in 2012 ging Johan Kragtwijk, maitre-sommelier bij Grand Restaurant Karel V, Van Hensbergen voor. Voor het uitreiken van de versierselen aan Van Hensbergen die bij de officiële titel SVH Wijnmeester horen, was speciaal Christian Pol Roger uit Frankrijk overgekomen. Christian is als vierde generatie van de familie Pol Roger actief betrokken en neemt zitting in de ‘Supervisory Committee’ van het uit 1849 daterende beroemde champagnehuis.

Meestertitel
Tijdens de druk bezochte inauguratie benadrukte SVH-secretaris Klint, het belang van de Meestertitel en de unieke prestatie van Van Hensbergen. Klint: ,,Excelleren is het streven om in je vak de beste te zijn en wordt in toenemende mate door branches en beroepsgroepen omarmd, als een manier om het aanzien van het vak op een hoger plan te zetten. Zelfs eind 2011 werd door de Tweede Kamer een motie aangenomen om in samenwerking met de (ambachtelijke) brancheorganisaties te onderzoeken hoe de Meestertitel voor excellent (ambachtelijk)vakmanschap (her-)ingevoerd kan worden. SVH heeft als organisatie grote kennis en ervaring sinds 1980 met het organiseren van Meesterproeven van vijf Meestertitels (Wijnmeester, Meesterkok, Meestergastheer, Meesterschenker en Meesterijsbereider) en wordt als voortrekker gezien. Het levert een grote bijdrage aan het imago van het betreffende vak voor jongeren om bewust te kiezen voor een carrière in de horeca en stimuleert professionals om het beste uit zichzelf te halen. De titels zijn inmiddels een keurmerk geworden, een begrip, en is niet meer weg te denken uit de Nederlandse horeca”.

Curriculum Vitae
De staat van dienst van de jonge SVH Wijnmeester is indrukwekkend. Ooit aangestoken met het wijnvirus door docent en SVH Wijnmeester Ton Wortelboer op het ROC in Leiden, laat Van Hensbergen zien dat hij ‘wijn leeft’: Succesvol opleidingen gevolgd aan het Mondriaan College (hotelschool) in Den Haag, Wijn-Spijs bij smaakprofessor Peter Klosse, gediplomeerd Vinoloog, OINOS (wijnproefkunde), Venenciador Jerez en de prestigieuze L’Ecole du Vin Bordeaux afgerond. Hij mag zich International Bordeaux Wine Educator noemen en geeft les aan jongeren in Nederland die een horecaopleiding volgen, naast zijn drukke werkzaamheden als sommelier in Parkheuvel.

Meesterproef
Van Hensbergen werd tijdens zijn Meesterproef op meer dan honderd onderdelen proefondervindelijk en bedrijfsmatig beoordeeld in restaurant Parkheuvel. De Meesterproef van Van Hensbergen werd afgenomen door Carsten Klint (secretaris Meestertitels bij SVH), en SVH Wijnmeesters Roy Pelgrim (sommelier bij restaurant Cordial in Hotel De Weverij in Oss) en Nic van Lokven (eigenaar van restaurant Het Savarijn in Nijmegen). Na afloop van de Meesterproef was de commissie meer dan overtuigd van de specialistische kwaliteiten op wijngebied van Van Hensbergen.