Nederland als 11e geëindigd bij Bocuse d’ Or

26 januari, 2017

De 11e plek voor team Bocuse d’Or Nederland betekent voor het team onder leiding van Jan Smink een einde aan een intensief traject van twee jaar.

De 11e plek voor team Bocuse d’Or Nederland betekent voor het team onder leiding van Jan Smink een einde aan een intensief traject van twee jaar. Als winnaar van de Nederlandse finale tijdens Gastvrij Rotterdam in 2015 en de 7e plek in Boedapest op de Europese finale is deze plaats een bevestiging van de stabiele plek van het Nederlands team in de culinaire wereldtop.

Het niveau was dit jaar erg hoog. De verschillen in de top 3 zijn groot. De Verenigde Staten is de duidelijke winnaar. Nummer 2 is Noorwegen, IJsland de verrassende nummer 3. De winnaar eindigde op 1644 punten. De nummer 2 op 1600 punten en de nummer 3 volgt op 63 punten van de winnaar met 1581. Het beste vleesgerecht is van Hongarije. Het beste vegetarische gerecht is van het Franse team, net als de prijs voor Beste commis. Team Nederland behaalde 1391, op 1 punt van de top 10. Het team bestaat uit chef Jan Smink (Librije***), commis Sander Verhaaf (Lauswolt / De Heeren van Harinxma*) en coach Lars Aukema (De Librije***). Aan de grootse wereldfinale van Bocuse d’Or in het Franse Lyon doen 24 landen uit de hele wereld mee. Ieder continent heeft zijn eigen finale.

Reactie Ricardo Eshuis en Jonnie Boer
Ricardo Eshuis, bestuurslid van Bocuse d’Or Nederland en directeur van SVH: “Knap hoe team NL zich staande heeft gehouden in het geweld van landen met veel meer budget en overheidssteun. SVH is trots om partner te zijn van Bocuse d’Or Nederland. Samen met onder anderen SVH Meesterkoks Jonnie Boer, André van Doorn, Marc van Gulick en Marco Poldervaart willen we op deze manier bijdragen aan het versterken van culinair Nederland.” Ook Jonnie Boer (Librije***), president en jurylid van Bocuse d’Or Nederland, is trots. “Als je als land met ongeveer het kleinste budget van alle deelnemende landen, opnieuw 11e van de wereld kunt worden, dan ben je groot!”

Op naar Bocuse d’Or 2019
Voor het team van Bocuse d’Or Nederland breekt nu een periode van bezinning aan. Gaat dit team nóg een keer deelnemen aan de Nederlandse finale en in welke samenstelling? Smink: “Deelname aan Bocuse d’Or is waanzinnig gaaf. Maar je moet er ontzettend veel tijd en energie in stoppen. In hoeverre is dat te combineren met het reguliere werk en het gezin thuis?”