Michelinsterren uitgedeeld

17 november, 2014

Michelinsterren uitgedeeld

Op maandag 17 november heeft Michelin haar nieuwe gids voor 2015 gepresenteerd. Restaurant De Librije in Zwolle van SVH Meesters Jonnie en Thérèse Boer en De Leest in Vaassen van SVH Meesterkok Jacob-Jan Boerma behouden hun drie sterren. Drie restaurants kregen een tweede ster: De Lindehof in Nuenen, Librije’s Zusje in Amsterdam van SVH Meesterkok Sidney Schutte en ’t Nonnetje in Harderwijk van SVH Meesterkok Michel van der Kroft.

Bij de vijf restaurants die hun eerste ster van Michelin kregen hoorde het pas in mei van dit jaar geopende FG Food Labs van SVH Meesterkok François Geurds, die al twee sterren heeft voor zijn andere restaurant FG Restaurant. Er zijn nu 79 zaken met één ster en 19 met twee sterren.

Een compleet overzicht van alle restaurants met Michelinsterren vindt u op Kokswereld.nl. Hieronder vindt u het volledige persbericht van Michelin.

Een culinaire reis met pit en lef
“Wat kwaliteit van de bovenste plank betreft, steken er in Nederland nog steeds twee zaken bovenuit: De Librije (Zwolle) en De Leest (Vaassen). Jonnie en Thérèse Boer verhuizen met hun drie sterren naar de vroegere locatie van Librije’s Zusje, waardoor de culinaire Bonnie en Clyde de plak zullen zwaaien … in een voormalige vrouwengevangenis. Een mooie plek om te genieten van de creativiteit van de chef.

En wat dan met Librije’s Zusje? Het restaurant is naar het prachtige hotel Waldorf Astoria (Amsterdam) verhuisd en behoudt zijn twee n dankzij een keuken die elegant en verrassend is. ‘t Nonnetje (Harderwijk) heeft een stap vooruit gezet, en krijgt een tweede ster. Het prachtige samenspel van smaken, kleuren en texturen is er fantastisch, de chef levert generositeit met finesse.

Klein en heftig is een omschrijving die ook De Lindehof (Nuenen) op het lijf is geschreven. De eigenzinnige keuken heeft pit en verleidt met zijn intense smaken. Een heerlijke exotische ervaring die een tweede ster verdient.

De vijf restaurants die een eerste ster in de wacht slepen, bewijzen nogmaals hoe rijk en gevarieerd de Nederlandse restaurants zijn. Zo neemt Sazanka (Amsterdam) u op avontuur naar Japan: op de teppanyaki worden uitmuntende producten met precieze technieken bereid, een heerlijke show! Sinne (Amsterdam), Wiesen (Eindhoven) en Ratatouille Food & Wine (Haarlem) bewijzen dan weer hoe belangrijk een goed product is. Ze creëren een harmonie tussen ingrediënten en smaken die fantastisch zijn. En dat voor zeer scherpe prijzen. Bij FG Food Labs (Rotterdam) worden de limieten afgetast van die smaakharmonie. Het resultaat is een inventieve keuken die punch heeft en verrassend uit de hoek komt.

Deze positieve ontwikkelingen zijn het resultaat van chefs die de schouders niet laten hangen, ondanks de onzekere economische situatie die de Nederlandse restaurantwereld nog steeds in zijn greep houdt. “Au contraire! Ze tonen veerkracht en hebben lef! Ze grijpen terug naar herkenbare en lokale producten, die ze met vakmanschap en creativiteit onder handen nemen. Met variatie en nieuwe concepten zorgen ze voor vernieuwing, met een laagdrempelige aanpak geven ze een ruim publiek de kans te genieten van hun talent”, vertelt Michael ELLIS, Internationaal Directeur van de MICHELIN gids. Heel wat sterrenzaken – ook met twee sterren – bieden een lunch aan voor minder dan veertig euro. Laat het duidelijk zijn: om te genieten van een ijzersterke verhouding tussen prijs en kwaliteit is de lunch ideaal!”