Wino Thewissen
Gepensioneerd
Biografie
Het werd de horeca in plaats van muziek
Wino Thewissen begon zijn horecaloopbaan op zijn vijftiende met vakantiewerk bij Hotel Atlanta in Valkenburg (35 gulden in de week). Iets later, toen hij bij Hotel Bellevue in Vaals uitvoerig aan het vak kon ruiken en proeven, begon het naar meer te smaken. Hij kwam terecht in het Grand Hotel in Heerlen waar hij zich op alle niveaus bekwaamde. Een opleiding aan het conservatorium, die zijn moeder toen nog voor hem weggelegd zag, zou er definitief niet meer van komen. “Ik had geen zin om nog zes jaar te moeten studeren”, herinnert Thewissen zich. “Maar ik houd wel nog steeds van muziek.”
In wat toen het leerlingstelsel heette (één dag naar school, vier dagen werken, “soms vijf”), volgde Wino Thewissen met succes cursussen als cafébedrijf, restaurantbedrijf en slijtersvak. Zo is hij vinoloog en liquorist van de Wijnacademie. Toen SVH het Meestergastheerschap introduceerde, was hij – met Leo van der Lubben en Hans van Haaster – een van de eersten die de titel behaalden. In het Grand Hotel begonnen als leerling-gastheer, mocht hij zich vanaf 1987 SVH Meestergastheer noemen. Hij had toen al langere tijd de positie van maître d’hôtel ingenomen. Alles bij elkaar was hij dertig jaar als freelancer actief in het horeca-onderwijs. In 1992 stapte hij over naar de middelbare hotelschool in Heerlen. Hij schreef columns in Misset Horeca en Annoncée Culinaire en meerdere boeken.
Momenteel is hij amateur archivist in het bezit van ‘een kleine bibliotheek’ met van alles wat met horeca te maken heeft. Daarnaast werkt hij als freelance columnist voor het vakblad Gastvrij Magazine dat wordt uitgegeven in Nederlands en Belgisch Limburg. Het centrale thema in zijn columns is jongeren (voor en achter de schermen) ruiken, proeven en blijven leren in de horeca.
"Begonnen als leerling-gastheer, opgeklommen tot SVH Meestergastheer"
"Begonnen als leerling-gastheer, opgeklommen tot SVH Meestergastheer"
Behaalde titels
SVH Meestergastheer
(1987)