Roy Pelgrim
Werkzaam bij toeleverancier
Biografie
De fascinatie voor wijn begon met wijnflessen uit de kerstpakketten die zijn vader elk jaar kreeg. Roy Pelgrim wilde er alles over weten. Ook toen hij een tijdje weekendhulp bij restaurant De Swaen was van SVH Meesterkok Cas Spijkers, tijdens zijn tijd aan de middelbare hotelschool. Daar dook hij de kelder in om wijnetiketten te bestuderen en alles over die wijnen uit te pluizen. Internet was er nog niet, boeken waren er wel. Roy heeft zijn wijnkennis dan ook vooral opgedaan als autodidact met boeken. Die kennis heeft hem veel gebracht. Hij heeft WSET niveau 3 en 4 en het International Sommelier Certificate op zak en vertegenwoordigde Nederland ook twee keer bij het WK voor sommeliers.
Nieuw te openen restaurant
Roy liep stages bij The Grand in Amsterdam en bij een groot conferentiehotel in Brussel. Bij Van der Valk Voorschoten, waar de centrale wijninkoop was, kreeg Roy zijn eerste vaste baan als assistent bedrijfsleider. Totdat hij bij het nieuw te openen restaurant Cordial in Oss als maître-sommelier aan de slag kon. Drie jaar later was er de Michelinster die het restaurant behield in alle jaren dat Roy er werkte. Na zo’n twintig jaar maakte Roy de overstap naar restaurant Tribeca in Eindhoven.
Commissie Meesterproef shockeren
Zijn Meesterproef voor de SVH Meestertitel was gewaagd. Hij shockeerde de commissie bewust met zijn wijnkeuze, om te laten zien dat de combinaties die hij had gekozen heel goed konden. Roy vindt het een voorrecht om als SVH Meester nieuwe generaties te enthousiasmeren voor het vak. “Jonge mensen opleiden en inspireren is altijd de rode draad in mijn carrière geweest. Mijn leerlingen zijn goed terechtgekomen. In binnen- en buitenland. Ik heb heel verschillende mensen met verschillende achtergronden zien groeien, ieder op zijn eigen manier. Ze zijn nu goed geslaagd in hun vak.”
“Jonge mensen opleiden is de rode draad in mijn carrière”
“Jonge mensen opleiden is de rode draad in mijn carrière”
Behaalde titels
SVH Wijnmeester
(2001)