Roland van der Maas
Gepensioneerd
Biografie
Hartstikke blij en trots op behalen van de titel
Roland van der Maas werkte bijna 40 jaar bij Döhler, DMP, Döhler Food Service, Unifine en Dawn Foods. Hetzelfde bedrijf, dat door de jaren heen meermaals is overgenomen. Roland was hier werkzaam als proefbakker, demonstrateur en productontwikkelaar. Hij heeft in die tijd veel recepten gemaakt, nieuwe producten helpen ontwikkelen, beurzen georganiseerd en zich ingezet voor de ijsbereiding in Nederland.
In 2012 werd hij de 27ste SVH Meesterijsbereider van Nederland. “De meesterproef verliep redelijk voorspoedig”, zei hij na afloop. “Ondanks alle voorbereidingen loop je toch tegen verrassingen aan en moet je improviseren om tot het gewenste resultaat te komen. Ik ben hartstikke blij en trots dat ik deze titel heb behaald en ga er lekker van genieten. Dit is zeker geen eindpunt, eerder een begin van een nieuwe fase in mijn carrière.”
In 2016 ging Roland met pensioen, maar bleef zich nog actief inzetten voor de IJs en Patisserie branche. Hij gaf cursussen bij het IJscentrum en is hier nog regelmatig examinator. Nog altijd deelt Roland graag zijn kennis met beginnende en/of gevorderde ijsbereiders. Nu hij de 70 gepasseerd is doet hij het wel wat rustiger aan en richt zich voornamelijk op het ontwikkelen van recepten voor enkele vakgenoten.
“Het is niet meer dan normaal om de kennis die je ergens van hebt, over te brengen op anderen”, vindt Roland van der Maas. “Het ijsvak is een vak dat leeft. Je kunt er heel veel ideeën in kwijt.”
"Het ijsvak is een vak dat leeft"
"Het ijsvak is een vak dat leeft"
Behaalde titels
SVH Meesterijsbereider
(2012)