Rinke van der Feer
Niet actief in de horeca
Biografie
In 1972 de jongste sommelier van Nederland
Rinke van der Feer begon zijn horecacarrière in 1963 bij Hotel de Doelen in Hoorn. In het klassieke restaurant was hij restaurantkelner. In 1968 werkte hij een jaar bij De Hoefslag in Bosch en Duin. Vanaf 1969 tot 1988 bekleedde hij verschillende functies bij Hotel de l’Europe in restaurant Excelsior. Begonnen als chef de rang (dat zouden we nu restaurantgastheer noemen) werd hij in 1972 de jongste sommelier van Nederland. Vanaf 1980 werd hij medeverantwoordelijk voor de begeleiding van leerlingen. Als maître d’hôtel was hij vanaf 1984 verantwoordelijk voor de gehele restaurantbrigade.
In 1985 werd Rinke van der Feer voorzitter van het eerste (door SVH) georganiseerde leermeesteroverleg in ons land. SVH was in 1980 begonnen met de opleiding SVH Meesterkok om jongeren te stimuleren om kok te worden. “In de jaren tachtig was er een enorme omslag in denken en doen in de horeca”, zegt Van der Feer. “Uit Frankrijk kwam de nouvelle cuisine die een schok teweeg bracht in de traditionele horeca. Gastheerschap werd een nieuw onderwerp waar over werd gepraat en gedacht. Dat leidde in 1988 tot de titel SVH Meestergastheer.” In hetzelfde jaar kwam hij in dienst bij SVH als projectleider gastheerschap. Hij was internationaal jurylid gastheerschap voor Nederland tijdens de World Skill Olympics en zwaaide in 2006 af als kwaliteitsmanager beroepspraktijkvorming.
"Gastheerschap werd een nieuw onderwerp waarover werd gepraat"
"Gastheerschap werd een nieuw onderwerp waarover werd gepraat"

Behaalde titels
SVH Meestergastheer
(1988)