Rinke van der Feer
Niet actief in de horeca
Biografie
Rinke van der Feer leerde de basis van het vak in het hotel-restaurant dat zijn ouders in Hoorn hadden. Omdat er in die tijd alleen in het zomerseizoen gasten waren, verliet hij op z’n 23e de provinciestad. Hij verruilde het kleine horecabedrijf voor restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin. Na een jaar stapte hij over naar restaurant Excelsior in Hotel de l’Europe in Amsterdam waar hij 20 jaar zou werken. Hier begon hij als chef de rang, wat nu restaurantgastheer heet. Op zijn 27e werd hij de jongste sommelier van Nederland. In 1980 kreeg hij medeverantwoordelijkheid voor de begeleiding van leerlingen. Als maître d’hôtel was hij vanaf 1984 verantwoordelijk voor de gehele restaurantbrigade van deze sterrenzaak.
Schok in traditionele horeca
In 1985 werd Rinke voorzitter van het eerste door SVH georganiseerde leermeesteroverleg. “Er was toen een enorme omslag in denken en doen in de horeca. De nouvelle cuisine die uit Frankrijk overwaaide, bracht een schok teweeg in de traditionele horeca. Gastheerschap werd een nieuw onderwerp waarover werd gepraat en gedacht. Dat leidde in 1988 tot mijn titel SVH Meestergastheer.”
Jurylid op World Skills
In hetzelfde jaar kwam Rinke in dienst bij SVH als projectleider gastheerschap. Hij was onder meer jurylid gastheerschap voor Nederland tijdens de World Skills. Duizenden jongeren uit de hele wereld kwamen ernaartoe om aan deze vakwedstrijden mee te doen. De editie in Engeland opende toen nog prins Charles, wat aangaf welk belang dit land aan de World Skills hechtte. Rinke zwaaide in 2006 af als kwaliteitsmanager beroepspraktijkvorming toen hij met pensioen ging. “In mijn vak heb je niet alleen vakkennis nodig. De psychologische en persoonlijke kant in de omgang met gasten is steeds belangrijker geworden.”
"De psychologische kant in de omgang met gasten is steeds belangrijker geworden"
"De psychologische kant in de omgang met gasten is steeds belangrijker geworden"
Behaalde titels
SVH Meestergastheer
(1988)