René Tichelaar
Actief in de horeca
Biografie
Van de mavo werd René Tichelaar weggestuurd, want er was altijd bonje. Maar vanaf dag 1 dat hij de op de koksschool zat, ging hij als een speer. En deed hij de opleiding in slechts drie jaar, terwijl vijf jaar gebruikelijk was. Achteraf niet vreemd dat de koksschool zo beviel, want hij had allemaal bijbaantjes gehad die een link hadden met eten. Zoals op de markt en later in een snackbar. Een werkgever tijdens zo’n bijbaan tipte hem om naar de koksschool te gaan, wat een gouden tip bleek.
Fanatiek met de specialistenopleidingen
René liep onder meer stage bij een studentensociëteit in Rotterdam. Hij heeft er nog profijt van, want hij leerde koken in enorme hoeveelheden. Na de koksschool volgden verschillende zaken. Tegelijkertijd werkte hij toe naar de Meestertitel. “Ik was op zoek naar meer kennis. Ook hoe je alles met een klein team organiseert om kwaliteit te behouden. Fanatiek ben ik bezig geweest met specialistenopleidingen. Ik heb veel zelf uitgevonden. Bij sterrenzaken heb ik niet gewerkt in die tijd. Ik raad jongeren nu aan om dat wel te doen. Je leert dan zo veel sneller over technieken en slimmigheidjes.”
Ambassadeur voor jongeren
De titel haalde René op z’n 28e, in een tijd dat amper 20% ervoor slaagde. Toen hij 35 was, begon hij zijn eigen zaak De Gieser Wildeman samen met SVH Wijnmeester Danny Dwarswaard. “De SVH Meestertitel was voor mij een eindpunt, maar ook meteen een beginpunt. Ik moest de titel waar gaan maken en wilde daarbij een ambassadeur voor jongeren zijn. Vakmanschap vind ik daarbij het belangrijkste. Laat de mensen dat maar proeven, de rest komt vanzelf.”
“De titel was voor mij een eindpunt, maar ook meteen een beginpunt”
“De titel was voor mij een eindpunt, maar ook meteen een beginpunt”
Behaalde titels
SVH Meesterkok
(1987)
Vermeldingen
Lekker 500
#43Bib Gourmand
Michelinster(ren)
1 MichelinsterGault & Millau
15 punten