Reindert Hameeteman
Werkzaam bij toeleverancier
Biografie
Reindert Hameeteman besteedde zijn zakgeld aan kookboeken, want als 8-jarige wist hij al dat hij kok wilde worden. Maar toen hij op school de richting consumptieve technieken deed, trok brood & banket hem meer. Hij switchte naar de bakkerij en leerde het vak bij ambachtelijke bakkerijen. In het begin lag zijn focus op banket, maar met de tijd schoof dat langzaam op naar brood. “Het weer buiten, de oogst, temperatuur, het kneedproces. Het zijn allemaal parameters die van invloed zijn op brood en dat maakt het zo interessant.”
Waarom reageert brood zo?
Reindert werkte bij verschillende bakkerijen en groeide door naar leidinggevende. Ondertussen begon hij zich steeds meer te interesseren voor de wetenschap achter de processen. Waarom reageert het brood nu zo? Hij haalde certificaten op hbo-niveau en werd een wetenschappelijke, onderzoekende bakker die zich bezighield met productontwikkeling bij een grondstoffenleverancier. Na een jaar of vijf miste hij de bakkerij en stapte hij over naar de technische ondersteuning. Want zo kan hij weer naar buiten, bij klanten, de bakkerijen, over de vloer.
Je bent nooit klaar
Waartoe ben ik in staat in dit vak? Dat vroeg Reindert zich op een gegeven moment af. Hij daagde zichzelf uit en trainde 2,5 jaar voor de titel Meester Boulanger. Van de vier kandidaten was hij in 2022 de enige die de Meestertitel haalde. “In de broodbakkerij ben je nooit klaar, het is nooit perfect. Ik heb jaren getraind om op de examenlocatie de routine te hebben. Nu vervul ik een ambassadeursrol. Ik wil ervoor zorgen dat we zichtbaar zijn en blijven. Ik geef ook demonstraties en wil kennis onderling delen. Want zo help je elkaar en kom je samen verder.”
“Ik wil kennis delen, want zo help je elkaar en kom je samen verder”
“Ik wil kennis delen, want zo help je elkaar en kom je samen verder”
Behaalde titels
Meester Boulanger
(2022)